boon.hu video

2024.12.15. 15:30

Termelői Nap Miskolcon: főszerepben a téli és karácsonyi ízek

Előtérbe került a karácsony íze, a mézeskalács. A Miskolci Termelői Nap pavilonjainál bárki megtudhatta, miért jó a méz a a téli megfázás ellen. Az érdekességek között volt sok fűszeres barbecue keverék is, amik az ínyencek asztalára való.

Korábbi termelői vásár az Erzsébet téren Fotó: Vajda János

A termelői nap Miskolcon megmutatta, hogy a különleges szörpök is gyógyítanak, főként a téli megfázásra kortyolgatott fenyőrügy szörp és a lándzsás útifű szörp. 

miskolci termelői nap, termelői nap, termelői nap miskolcon, kézműves termékek, mézeskalács
Mézeskalács: a termelői nap karácsonyi finomsága
Fotó: Édes Richárd

És azt is, milyen különleges mézeskalácsokkal pörgethetjük fel az ünnepet. 


Termelői Nap: gyógyító szörpökre leltünk

A detki Őzse Tibor szerint a virágszörp az egészség szempontjából is fontos nedű télen és bármilyen évszakban:

„Van jázmintól kezdve levendula, csipkebogyó, galagonya, kamilla, fenyőrügy és csalánlevél szörpöm is, nagyon változatosak az ízek. A csalánlevél szörpnek van egy vérhígító hatása. A fenyőrügy szörp jó hatással van a felső légúti megbetegedésekre, a lándzsás útifű szörp enyhíti a tél megfázás tüneteit.”

miskolci termelői nap, termelői nap, termelői nap miskolcon, kézműves termékek, mézskalács
Őzse Tibor finom szörpökkel érkezett a termelői nap reggelén
Fotó: Édes Richárd

Őzse Tibor elmondása szerint a gyümölcsszörpök is nagyon keresettek, a miskolciak közül sokan vásárolnak a málnából.

miskolci termelői nap, termelői nap, termelői nap miskolcon, kézműves termékek, mézeskalács
A termelői nap kínálatában mákos gubás sütit is láttunk
Fotó: Édes Richárd

Fűszeres fortissimók a nagy hidegben

A 0 fok körüli csípős délelőttön kapóra jön, ha egy kis barbecue keverék megfűszerezi az ember hangulatát. Ezért olyan lélekmelengető élmény a termelői vásár Miskolcon!

A BBQ Mánia pavilonjánál különleges fűszereket ismerhettünk meg. A miskolci Batta László több mint 5 éve BBQ sütőkkel és kifejezetten barbecue fűszerekkel foglalkozik, tréningeket is tartanak grillsütés területén. Batta László többszörös magyar steaksütőbajnok, tavaly és idén is járt a steaksütő világbajnokságon Texasban.

miskolci termelői nap, termelői nap, termelői nap miskolcon, kézműves termékek, mézskalács
Batta László megfűszerezte a termelői nap délelőttjét
Fotó: Édes Richárd

Fűszerkeverékei között megtalálható a hagyományos barbecue íz, de olyan barbecue változat is, amely különleges csillogó fényt ad a grillezett húsoknak. Az ütősebb ízek szerelmeseinek sem kellett a szomszédba menniük, mert a habanerós verzió gyümölcsös ízvilágú chili szószként ad acélosabb árnyalatokat a grillezett húsoknak. És a gasztronómiában egyre nagyobb teret hódító arab ízvilág is megkapta a maga fűszerkeverékét, a Mohammad Gyros Seasoningot, ami curryvel és fahéjjal hódítja meg az ízlelőbimbókat. Korábban itt írtunk a termelői nap finomságairól. Itt pedig arról olvashatnak, miért olyan népszerű országszerte a termelői nap mint rendezvény. 

A méz fertőtleníti a torkot

Lövey Attila méhész elmondta, miért olyan egészséges táplálék a méz:

„A természet rendje szerint van összeállítva: nem veszünk el belőle semmit, nem adunk hozzá semmit. A méz segít bennünk is rendet tenni, kiegyensúlyozza a szervezetünk működését a maga természetes rendjével.”

miskolci termelői nap, termelői nap, termelői nap miskolcon, kézműves termékek, mézeskalács
Lövey Attila méhész a termelői nap délelőttjén elmondta, miért fontos a méz a téli megbetegedések ellen
Fotó: Édes Richárd

Közben azt is megtudattuk, milyen nagyban járul hozzá a méz a téli egészség helyreállításához. Lövey Attila hangsúlyozta: télen különösen hasznos a méz fogyasztása, mert fertőtlenítő hatású:

„Olyan enzimek vannak benne, amelyek nagyon kis koncentrációban hidrogénperoxidot képesek előállítani a mézben. A méhek enzimeket adnak a mézhez, amelyek segítenek fertőtleníteni a torkot. Az emberi nyálkahártyára kerülő méz csökkentheti a baktériumok, vírusok számát.”

A karácsony íze a mézeskalács

A mézeskalács a kézműves termékek egyik nagy királya, amit ezúttal is bebizonyított finomságával.

Szigeti Gábor a Csudaíz mézeskalács termékeivel érkezett Miskolcra:

„A karácsony a mézeskalács időszaka, de mi egész évben mézeskalácsokat készítünk. A mézeskalács karácsonyfadíszeink azért egyedülállóak, mert mi csak természetes színezékkel dolgozunk. Grafikusi, kézműves múlttal rendelkező emberek készítik ezeket a mézeskalácsokat. A színezékek között béta-karotin, kurkumin, klorofil szerepel. A tésztának 50% a méztartalom, nagyon magas méztartalommal készítjük a Csudaíz termékeket.”

miskolci termelői nap, termelői nap, termelői nap miskolcon, kézműves termékek, mézeskalács
Főszerepben a mézeskalács. A karácsony ízét Szigeti Gábor hozta el a termelői nap kínálatába
Fotó: Édes Richárd

Slágertermékük a házi szilvalekvár és aranymazsola, illetve darált dió keverékével töltött mézeskalács, amit a miskolciak is nagyon szeretnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában