2024.12.02. 21:07
Házi májkrém karácsonyra: egészséges, egyszerű és ízletes
Ez egy igazi retró kedvenc. A boltban is megvásárolhatjuk, de ha szeretnénk, magunk nagyon könnyen és rövid idő alatt elkészíthetjük saját házi májkrémünket.
Májkrém készítése házilag. (A kép illusztráció.)
Forrás: https://2.bp.blogspot.com/-FsdgoPvL95g/XNwUBrwUzCI/AAAAAAAATto/HmHOcq3gO_EL3gJMhIp2WchYwl1ajKLWgCLcBGAs/s1600/DSCF1240.JPG
A májkrém sok család reggelizőasztalának állandó szereplője, azonban a bolti változatok gyakran adalékanyagokat, tartósítószereket és felesleges zsírokat tartalmaznak. Ha szeretné ezeket elkerülni, vagy épp a saját ízlésének megfelelőt kóstolna inkább, akkor érdemes megpróbálni otthon elkészíteni a saját és a család szájának ízéhez igazítva.
A házi májkrém előnyei:
Azért is érdemesebb egyébként házilag elkészíteni a májkrémet, mert mi magunk dönthetjük el, hogy milyen alapanyagok kerüljenek bele, így elkerülhetjük a mesterséges adalékanyagokat, továbbá saját ízlésünk szerint alakíthatjuk, például ha úgy szeretjük, akkor lehet lágyabb, keményebb, krémesebb, vagy darabosabb. Ezenkívül a házilag készült májkrém mindig friss, mivel közvetlenül fogyasztás előtt készül el és nem egy konzervdobozból kell kikanalaznunk. Tóth Anett a munkahelyén találkozott egy új recepttel.
Bár főzni nem szeretek, és a májat is csak egyedül eszem a családban, mégis annyira finomnak találtam a kolléganő almás májasát, amivel kínált, hogy elkészítettem otthon. Nem titkoltan bíztam benne, hogy ez a különleges íz majd a gyerekeimnek is ízlik. Nem csalódtam, hiszen a nagyobbik fiam szívesen ette meg így a csirkemájat, hogy kenyérre kentem neki, mintha csak valami bolti májkrémet vettem volna
- mondta.
Kóstoltam már nagyon finom házi májkrémet, valami különleges ízesítése volt. Viszont sajnos nekem nem fér bele az időmbe, főleg ilyenkor az ünnepek közeledtekor, hogy magam készítsem el. Éppen ezért én a boltban szoktam megvenni, de igyekszem a legjobb minőségből válogatni
– mondta Balogh Beáta a boon.hu-nak.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 1 közepes vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3-4 koktélparadicsom
- 5 dkg vaj
- 5 dkg libazsír
- só
- bors
- Opcionális: majoranna, kakukkfű, rozmaring, szárított paradicsom, chili, mustár, fehér bor
Elkészítése:
1. Dinsztelje meg a hagymát libazsíron, majd adja hozzá a májat, sózza, borsozza, majd mehet bele a felaprított paradicsom, ezután ízesítse a fokhagymával és a választott fűszerekkel, majd süsse addig, míg már nem rózsaszín a máj belseje, de nem is túl kemény.
2. Várjon míg egy picit lehűl, majd öntse át egy robotgépbe, adja hozzá a vajat, majd a mustárt és/vagy bort, ha szeretné és pürésítse addig, míg homogén nem lesz a massza.
3. Öntse át egy tálkába, fedje le ls tárolja hűtőszekrényben.