2024.12.15. 11:30
Karácsony a Kisavason: Mikulás, krampampuli és sült gesztenye színesítette az estét - videó!
Egy hangulatos karácsonyi mesefalu kelt életre a Karácsony a Kisavason rendezvényen. A karácsonyi élményről forralt bor, sült gesztenye és krampampuli gondoskodott, miközben a gyermekek nagy örömére a Mikulás is feltűnt.
Kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat a Karácsony a Kisavason rendezvényén
Fotó: Édes Richárd
Az Avasi Álom Pince és Nagy Bálint által szervezett rendezvény elhozta a karácsony ünnepi pillanatait a Kisavasra.
Korábban itt írtunk az Avasi Álom Pince szervezte karácsony hangulatú programról.
Karácsony a Kisavason: forralt borozással és adventi hangulattal
„Mindig is hiányoltam a forralt borozás élményét a pincesorról, így született a rendezvény ötlete. Elsősorban ez egy hangulatos kis karácsonyi vásár, de a Mikulás is eljött hozzánk, a legkisebb gyermekeket egy kis ajándékkal is meglepte. Regős Zsolt ex-Fráteresekből álló kórusa is fellépett nálunk” - foglalta össze az esemény lényegét Nagy Bálint.
Nagy Bálint szerint egyértelműen a krampampuli volt a rendezvény gasztronómia sztárja. Ez egy olyan ital, amit a szervező szerint ritkán látunk a a karácsonyi vásárban és a vendéglátóhelyeken. A tradicionális ital a helyszínen készült, selmeci hagyományok alapján.
A kisavasi rendezvény nagy dobása a krampampuli
Barna Patrik Tiszaújvárosból érkezett. A rádióból hallott a rendezvényről, és a kollégáival együtt jött, hogy megnézze, milyen a karácsony a Kisavason.
„Szuper, hogy Nagy Bálint életre kelti a kultúrát és az életet a Kisavason. Finom a krampampuli, ezt mindenkinek érdemes megkóstolni advent idején. Nagyszerű itt a krampampuli. Jóval ízletesebb és több ízből áll össze, mint a hagyományos forralt bor, sokkal selymesebb és krémesebb” - mondta Barna Patrik.
A miskolci Dobronyi Zoltán főzött krampampulit a rendezvényen.
„Szerintem a jó krampampulinak az a titka, hogy szívből és lélekből kell csinálni. Lényeges a jó alapanyag. Egy kellemes forralt bort kell készíteni hozzá jó fajta rumba áztatott aszalt gyümölcsökkel, aztán jöhet a jól ráégetett süvegcukor” - tárta fel a krampampuli titkait Dobronyi Zoltán.
A Miskolci Egyetemen régi hagyomány a krampampuli készítése. Dobronyi Zoltán ott végzett, az egyetemi szakesteken ivott belőle először, és annyira elnyerte a tetszését, hogy ezért készíti itt is ezt a remek italt.
A krampampuli alkoholtartalma készítője szerint a likőréhez hasonlít. Ez persze attól is függ, mennyi rum kerül bele. Dobronyi Zoltán szerint érdemes a krampampulihoz beszerezni egy középkategóriás barna rumot, ami cukornádpárlatból készült, és kellemes zamatú. Itt olvashatunk egy ütős, advent vagy karácsony estére főzött krampampuli receptet.
A forralt bor a karácsony íze
A miskolci Tarjányi Gabriella a belvárosban lakik. Ragyogó lehetőségnek tekinti, hogy 10 perc séta alatt elérhető a Karácsony a Kisavason, és nagyon jól megközelíthető. „Jó alkalom ez a kisgyerekes családoknak is, mert jön a Mikulás, van itt egy jó kis kézműves vásár is. Mindez sokat hozzátesz az adventi készülődéshez, a karácsonyi hangolódáshoz.”
Tarjányi Gabriella nagyon várja már, hogy megkóstolhassa a forralt bort, mert szerinte ez az íz elengedhetetlen a karácsony élményéhez. A családjukban karácsony idején az édesapja szokott forralt bort készíteni. Erről az illatról mindig a családi összetartozás jut az eszébe, akárcsak a kisavasi karácsonyon, ahol az emberek találkoznak egymással, és jókat beszélgethetnek, együtt készülődhetnek a karácsonyra advent idején.
Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.
boon.hu video
- Ezekről döntött a miskolci közgyűlés
- Megvan az összeg! Ennyi pénzt kap Miskolc a Barlangfürdő újranyitásához
- Színház a színházban: rejtély és szenvedély Miskolcon - fotók, videó
- Péntek délig nem ellenőrzik a diákok bérletét a MÁV és a Volán járatain!
- A bombariadók napján a diákok a békéért imádkoztak Miskolcon