2024.12.17. 08:30
Hagyományok és ízek ünnepi köntösben
A karácsony nem csak a szeretet és az összetartozás ünnepe, hanem az ízeké és a hagyományoké is. Magyarországon az ünnepi menü egyik elmaradhatatlan fogása a halászlé.
Így készül a karácsonyi halászlé.
A halászlét a magyar konyha egyik ikonikus fogásaként tartják számon, amely a Duna és a Tisza menti régiókból ered. A hal hagyományosan a keresztény kultúrkörben az újjászületést és bőséget jelképezi, így méltán került az ünnepi asztalra. A karácsonyi halászlé eredete összefonódik a régi falusi szokásokkal, amikor a családok saját maguk fogták ki az alapanyagot a helyi folyókból, tavakból.
A halászlé fajtái
Magyarországon többféleképpen készítik a halászlét, amelyek régiónként különböznek. A bajai halászlé például egyszerű, sűrítés nélküli leves, amely tésztával kerül az asztalra. A bajaiak szerint a jó halászlé titka az alapanyagok frissességében rejlik. A szegedi halászlé paprikásabb, gazdagabb ízvilágú és gyakran passzírozott halhúsból készül. A tiszai halászlé elkészítéséhez pedig többféle halat használnak, például pontyot, harcsát, vagy kárászt. Minden változatban közös azonban a minőségi paprika, a friss hal és a gondos elkészítés.
Ki, hogy készíti
Manapság sokan újragondolják a hagyományos halászlét. Egyesek például csípős chilipaprikával bolondítják meg, míg mások tejszínes vagy boros alapot használnak, hogy különlegesebbé tegyék az ünnepi fogást.
„Igazából minden módon szeretem a halászlevet, de én úgy gondolom, hogy tésztával az igazi. Hogyan készítem? Leturmixolom a hagymát, aztán mehet a fazékba, felteszem főni. Utána beleteszem a halat, amit megsóztam előtte egy órával, mert ez jót tesz az állagának és az ízének. Hozzáteszem a pirospaprikát és a paradicsompürét, továbbá erőspaprikát és paprikakrémet. Közben még sózom és én tejet is szoktam hozzá adni. Végül beleteszem a tésztát, aztán már kerülhet is az asztalra”- mondta Székely Róbert autószerelő, halászlé imádó.
Egy modernebb megközelítés
Oláh Máté, ételfutár pedig így csinálja: „Én és a család szeretjük a csípőset, így a halászlevet is így készítem. Este előkészítem a halakat, besózom, lefóliázom és hűtőbe rakom. Másnap felvágom a hagymát és a fokhagymát, aztán a halakkal együtt mehet főni. Ez után lepasszírozom, paprikázom, itt már chilit is adok hozzá, vagy jalapenot, esetleg mindkettőt. Adok még hozzá bort és cukrot, tovább főzöm és már kész is”