Karácsonyi halászlé

2024.12.17. 08:30

Hagyományok és ízek ünnepi köntösben

A karácsony nem csak a szeretet és az összetartozás ünnepe, hanem az ízeké és a hagyományoké is. Magyarországon az ünnepi menü egyik elmaradhatatlan fogása a halászlé.

Így készül a karácsonyi halászlé.

A halászlét a magyar konyha egyik ikonikus fogásaként tartják számon, amely a Duna és a Tisza menti régiókból ered. A hal hagyományosan a keresztény kultúrkörben az újjászületést és bőséget jelképezi, így méltán került az ünnepi asztalra. A karácsonyi halászlé eredete összefonódik a régi falusi szokásokkal, amikor a családok saját maguk fogták ki az alapanyagot a helyi folyókból, tavakból.

halászlé
Így készül a karácsonyi halászlé. (A kép illusztráció)

A halászlé fajtái

Magyarországon többféleképpen készítik a halászlét, amelyek régiónként különböznek. A bajai halászlé például egyszerű, sűrítés nélküli leves, amely tésztával kerül az asztalra. A bajaiak szerint a jó halászlé titka az alapanyagok frissességében rejlik. A szegedi halászlé paprikásabb, gazdagabb ízvilágú és gyakran passzírozott halhúsból készül. A tiszai halászlé elkészítéséhez pedig többféle halat használnak, például pontyot, harcsát, vagy kárászt. Minden változatban közös azonban a minőségi paprika, a friss hal és a gondos elkészítés.

Ki, hogy készíti

Manapság sokan újragondolják a hagyományos halászlét. Egyesek például csípős chilipaprikával bolondítják meg, míg mások tejszínes vagy boros alapot használnak, hogy különlegesebbé tegyék az ünnepi fogást.

„Igazából minden módon szeretem a halászlevet, de én úgy gondolom, hogy tésztával az igazi. Hogyan készítem? Leturmixolom a hagymát, aztán mehet a fazékba, felteszem főni. Utána beleteszem a halat, amit megsóztam előtte egy órával, mert ez jót tesz az állagának és az ízének. Hozzáteszem a pirospaprikát és a paradicsompürét, továbbá erőspaprikát és paprikakrémet. Közben még sózom és én tejet is szoktam hozzá adni. Végül beleteszem a tésztát, aztán már kerülhet is az asztalra”- mondta Székely Róbert autószerelő, halászlé imádó.

Egy modernebb megközelítés

Oláh Máté, ételfutár pedig így csinálja: „Én és a család szeretjük a csípőset, így a halászlevet is így készítem. Este előkészítem a halakat, besózom, lefóliázom és hűtőbe rakom. Másnap felvágom a hagymát és a fokhagymát, aztán a halakkal együtt mehet főni. Ez után lepasszírozom, paprikázom, itt már chilit is adok hozzá, vagy jalapenot, esetleg mindkettőt. Adok még hozzá bort és cukrot, tovább főzöm és már kész is”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában