Út a jövő felé

2024.11.29. 17:00

Az élethez kell egy kis csoki, ha lehet, szerencsi

A szerencsi csokoládé története 1923-ra nyúlik vissza. Ekkor nyitotta meg kapuit a szerencsi csokoládégyár a cukorgyár szomszédságában. A több mint százéves szerencsi csokigyártás újabb hatalmas lépést tett annak érdekében, hogy a csokoládégyártás ne csak a múlt, hanem jövő is legyen.

Gárdonyi Edina

A Szerencsi Bonbon Kft. csokoládéüzemének fejlesztési beruházásának átadó ünnepségén

Fotó: Vajda János

A 101 éves múltra visszatekintő szerencsi csokoládégyár termékei kiváló minőségüknek köszönhetően hamar népszerűvé váltak nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.

szerencsi csokoládégyár, szerencs, csokigyártás, beruházás, fejlesztés
A szerencsi csokoládégyár 101 éves múltra tekint vissza. A fejlesztéseknek köszönhetően nem csak történelme, jövője is van a szerencsi csokinak. Az ünnepségen Kiss Attila, Tállai András, dr. Koncz Zsófia és dr. Takács István
Fotó: Vajda János

Hogyan függ össze a szerencsi csokoládégyár és a túró rudi?

1996 óta a Szerencsi Bonbon Kft. gondoskodik a hagyomány folytatásáról, melyet dr. Takács István, vagy ahogyan mindenki ismeri, Pista bácsi vezet. A vállalkozás célkitűzései az alapítás óta változatlanok: a szerencsi édességgyártás megőrzése és fejlesztése, munkahelyek teremtése, valamint Szerencs hírnevének ápolása. Termékskálájuk rendkívül széles, a hagyományos csokoládék mellett figurákat, karamellákat, drazsékat, desszerteket és szaloncukrokat is gyártanak. Emellett a hazai túródesszertek nagy részéhez szintén szerencsi bevonót használnak.

Hagyomány és innováció

A szerencsi csokiüzem most ismét hatalmasat lépett.

Új, modern gépek segítik ezentúl azt, hogy az eddigieknél is magasabb minőségben gyártsanak szerencsi csokoládét az egész ország számára és Zemplén dicsőségére

 – mondta el dr. Takács István a beruházás átadásakor. Hozzátette, hogy az új gépek elsősorban csomagolásra szolgálnak, de a fejlesztés kiterjedt a masszagyártó gépek felújítására is. A családias vállalatnál nincs fluktuáció, ahogy a tulajdonos-ügyvezető elmondta, a cégtől csak nyugdíjba mennek a dolgozók.

Kiss Attila, Szerencs polgármestere elmondta, hogy a csokoládégyártás szorosan kapcsolódik a város történelméhez és identitásához. 

Az a csokoládégyártás, aminek százéves hagyománya van, amit éppen egy évvel ezelőtt ünnepeltünk jubileumi kiadvánnyal, ünnepségekkel, illetve az alapító emléktáblájának avatásával, ma is virágzik. Sokaknak van hatalmas szerepe abban, hogy ez életben maradhatott 

– fogalmazott. Kiemelte, hogy a 2010-es évektől személyesen is követi a vállalkozás fejlődését. 

2022-ben avatáskor Pista bácsi azt mondta, hogy megtöltik élettel, dolgozókkal és csokoládéval az akkor még üres csarnokokat, és ez így is történt.

Ha Szerencs, akkor csokoládé

Ha Szerencs, akkor csokoládé, hiszen ez meghatározza a szerencsiek identitását

Dr. Koncz Zsófia, családokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta, hogy Pista bácsi a szerencsi csokoládé megmentője lett, amikor 1996-ban úgy döntött, hogy folytatódnia kell a városban a csokoládégyártásnak. 

A cég ma már 130 családnak biztosít megélhetést és büszkeséget. 2022-ben avattuk ezt az üzemcsarnokot, ami ma nyolc új géppel gazdagodott. A több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés fele kormányzati támogatásból valósult meg

– tette hozzá. Az államtitkár azt is megosztotta, hogy egyedülálló módon Szerencsen indult el az édességkészítő szakképzés, amelynek célja, hogy a csokoládékészítés tudását átadja a következő generációnak.

A Szerencsi Bonbon fejlődése példaértékű

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szintén örömmel üdvözölte a beruházást. 

Ez egy ünnepi alkalom, hiszen a százéves csokoládégyár sokadik megújulása, amely a magyar gazdaság jelképe is lehetne.

Hangsúlyozta, hogy a szerencsi csokoládégyártás a nehéz időszakok ellenére is mindig meg tudott újulni, és ma már  130 család megélhetését biztosítja, és a következő száz év történelmét készíti elő. 

Ez példaként állhat minden kis- és középvállalkozás előtt.

Készül egy meglepetéstermék 

A Szerencsi Bonbon folyamatosan dolgozik új termékek fejlesztésén. dr. Takács István elmondta a boon.hu-nak, hogy a vásárlói igények változása miatt évente szükséges újdonságokkal előállni. A cukormentes termékek iránti érdeklődés jelenleg kimagasló, ezért a cég különös figyelmet fordít ezek gyártására. A tulajdonos az új termékek közül kiemelte a Vega termékcsaládot, és azt is elárulta, hogy készülőben van egy meglepetés, melynek különlegessége, hogy vitaminokkal dúsított.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában