2024.10.23. 11:30
Így gyógyít a tokaji bor
A Tokaj-Hegyalja Egyetem idén második alkalommal szervezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A kongresszuson többek között a tokaji bor egészségügyi hatását vizsgáló kutatásokról is beszámolnak, valamint a nagyközönség számára is különleges programokat kínálnak.
A mértékletes borivás egészségügyi hatásai kimutathatók
Fotó: Africa Studio
A Tokaj Wine Congress október 27. és 30. között várja tizennégy országból a szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék több helyszínén. A kongresszus célja, hogy a résztvevők naprakész ismereteket szerezzenek a szőlészet és borászat legújabb trendjeiről és eredményeiről, melyek alkalmazása hozzájárulhat a szektor fenntarthatóságához és versenyképességéhez. Az eseményen a világhírű tokaji bor is sok szekcióban a középpontba kerül.
Fontos, hogy a kongresszuson olyan innovatív megoldások kerüljenek szóba, amelyek választ adnak a szőlészet és borászat folyamatosan felmerülő kérdéseire. Számos probléma globális jelentőségű, és ezekre közösen keressük a megoldásokat a külföldi kollégákkal. Az egyetem nemzetközi kapcsolatai révén lehetőség nyílik arra, hogy a szakma képviselői megosszák legújabb kutatásaikat a szélesebb közönséggel is
– nyilatkozta Prof. Dr. Kéri Szabolcs, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora.
Kutatások vizsgálják a tokaji bor egészségügyi hatásait
A kongresszus hat tematikus szekcióban tárgyalja a szőlészet és borászat aktuális kihívásait. Kiemelt téma lesz a környezeti és gazdasági fenntarthatóság, a hatékonyság növelése, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a digitalizáció és robotika alkalmazása a munkafolyamatok során.
A borászat területén a természetes édes borok készítésének új kutatási eredményei mellett szó lesz a buborékos italok, gyöngyöző és habzó borok, valamint a pezsgőkészítés fejlesztési irányairól is.
Emellett külön szekció foglalkozik majd a bor és az egészség kapcsolatával, ahol a Tokaj-Hegyalja Egyetem vonatkozó kutatásait ismerhetik meg a résztvevők. Ezek a kutatások a tokaji borok egészségügyi hatásait vizsgálják, nemzetközi szakértők pedig a vörös- és fehérborok bioaktív vegyületeinek hatásairól számolnak be. Külön hangsúlyt kap a melléktermékek, mint például a törköly és szőlőmag, egészségügyi hasznosítása.
A borturizmus új trendjei
Az örökségvédelem és borturizmus szekcióban a borturizmus új trendjei és kutatási eredményei kerülnek napirendre, valamint a bor írott öröksége és művészetekben való megjelenése. A helyszínválasztás is hangsúlyozza a borkultúra és épített örökség kapcsolatát, hiszen Tokaj-Hegyalja a Világörökség része, köszönhetően az ember és természet együttes tájalakító munkájának. A szakmai és szabadidős programok során a résztvevők személyesen is megismerhetik a különleges tájat.
A kongresszus a nagyközönségnek is kínál programokat
A kongresszus nemcsak a szakemberek számára nyitott, a nagyközönség is betekintést nyerhet a tokaji borvidék mindennapjaiba és az aktuális kutatási eredményekbe. A rendezvény egybeesik a szüreti időszakkal, így az érdeklődők különleges lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék a munkafolyamatokat, részt vegyenek borkóstolókon és más programokon.