Ezt kell tudni

2024.08.20. 15:30

Szuperélelmiszerek: Gyulladáscsökkentők, immunerősítők és lassítják az öregedési folyamatokat

Napjainkban egyre jobban a figyelem középpontjába kerülnek a különösen egészséges szuperélelmiszerek. Miért lett akkora divat szuperélelmiszereket fogyasztani, és tényleg rendelkeznek egyfajta gyulladáscsökkentő hatással?

A bogyós gyümölcsök is a szuperélelmiszerek közé tartoznak

Fotó: Frank Yvette

Erről kérdeztük Petrik Dorinát, az Erzsébet Fürdő dietetikusát. 

Mik a szuperélelmiszerek?

A szuperélelmiszerek olyan adalékanyagoktól mentes, természetes ételek, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a szervezetünkre.

 - vezetett be minket a különleges élelmiszerek világába a dietetikus - „Ezek a nyersanyagok nagy mennyiségű biológiailag aktív anyagokat, például antioxidáns vegyületeket tartalmaznak.”
 

A szuperélelmiszerekhez közé tartoznak többek között a bogyós gyümölcsök, az olívabogyó, az avokádó, a zöldtea, a brokkoli, a gyömbér, a sütőtök, a zöldleveles zöldségek és a homoktövis.

A dietetikus szerint a legegészségesebb szuperélelmiszerek közé sorolhatók a bogyós gyümölcsök, a zöldleveles zöldségek, az olívabogyó, a gyömbér, vadlazac.

Persze olyan szuperélelmiszerek is léteznek, amiket hazánkban még alig ismerünk, de jó lenne beépíteni őket az étrendünkbe. 
Ilyen a goji bogyó, a kurkuma, az álgabonák (pl: köles, hajdina, quinoa). A különböző csírák fogyasztása kevésbé elterjedt Magyarországon.

Erősítik az immunrendszert és a bőr egészségét

Érezhető, hogy napjaink egészségtrendjeiben nagy divat lett szuperélelmiszereket fogyasztani. Petrik Dorina szerint azért, mert szerencsére egyre nagyobb teret kap a táplálkozás fontossága az egészségünk támogatásában:

A szuperélelmiszerekkel kapcsolatban rengeteg kutatás született. Nagyon sokrétűen tudják támogatni a szervezetünk egészségét, többek között pozitív hatással vannak az immunrendszerünk működésére és a bőrünk állapotára.

 

A szuperélelmiszerek gyulladáscsökkentő hatásúak

Főként a fokhagyma, a kurkuma, a gyömbér, a zöldtea, az olívabogyó, a zöldfűszerek, a bogyós gyümölcsök, az algák, a halak rendelkeznek gyulladáscsökkentő hatással.

Ezeket érdemes gyakran fogyasztani, mert segítenek ellensúlyozni a táplálkozásunkkal bevitt nagy mennyiségű omega-6 zsírsavak, transzzsírsavak, adalékanyagok gyulladáskeltő hatásait.

 - hívta fel a figyelmet a szuperélelmiszerek jelentőségére a dietetikus. 
A pisztráng és a csipkebogyó szintén szuperélelmiszerek, és erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
Az aszalt szilva pedig székrekedéses problémáknál nyújthat segítséget.

Lassítják az öregedési folyamatokat 

A magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően a szuperélelmiszerek lassítják az öregedési folyamatokat.
Az antioxidáns vegyületek csökkentik az úgynevezett oxidatív stresszt a szervezetben, és védenek a sejteket károsító szabad gyökök ellen.

Kevés halat és algát eszünk

Sajnos Magyarországon nem jellemző a gyakori halfogyasztás, pedig érdemes lenne heti minimum két-három alkalommal beiktatni az étrendünkbe. 

„Itt is célszerű a változatosságra törekedni, hazai és tengeri halakat egyaránt enni. Ételkészítési eljárás tekintetében pedig ne ragadjunk le a bő olajban készült rántott halaknál.” - javasolta Petrik Dorina. - „Az algák közül leginkább ismert a chlorella és spirulina algafaj, de ezeknek a fogyasztása még kevésbé elterjedt hazánkban.”
Azért lenne fontos minél gyakrabban algát enni, mert kiemelkedő klorofill tartalommal rendelkeznek, támogatják a szervezet méregtelenítései folyamatait.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában