2024.08.20. 15:30
Szuperélelmiszerek: Gyulladáscsökkentők, immunerősítők és lassítják az öregedési folyamatokat
Napjainkban egyre jobban a figyelem középpontjába kerülnek a különösen egészséges szuperélelmiszerek. Miért lett akkora divat szuperélelmiszereket fogyasztani, és tényleg rendelkeznek egyfajta gyulladáscsökkentő hatással?
A bogyós gyümölcsök is a szuperélelmiszerek közé tartoznak
Fotó: Frank Yvette
Erről kérdeztük Petrik Dorinát, az Erzsébet Fürdő dietetikusát.
Mik a szuperélelmiszerek?
A szuperélelmiszerek olyan adalékanyagoktól mentes, természetes ételek, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a szervezetünkre.
- vezetett be minket a különleges élelmiszerek világába a dietetikus - „Ezek a nyersanyagok nagy mennyiségű biológiailag aktív anyagokat, például antioxidáns vegyületeket tartalmaznak.”
A szuperélelmiszerekhez közé tartoznak többek között a bogyós gyümölcsök, az olívabogyó, az avokádó, a zöldtea, a brokkoli, a gyömbér, a sütőtök, a zöldleveles zöldségek és a homoktövis.
A dietetikus szerint a legegészségesebb szuperélelmiszerek közé sorolhatók a bogyós gyümölcsök, a zöldleveles zöldségek, az olívabogyó, a gyömbér, vadlazac.
Persze olyan szuperélelmiszerek is léteznek, amiket hazánkban még alig ismerünk, de jó lenne beépíteni őket az étrendünkbe.
Ilyen a goji bogyó, a kurkuma, az álgabonák (pl: köles, hajdina, quinoa). A különböző csírák fogyasztása kevésbé elterjedt Magyarországon.
Erősítik az immunrendszert és a bőr egészségét
Érezhető, hogy napjaink egészségtrendjeiben nagy divat lett szuperélelmiszereket fogyasztani. Petrik Dorina szerint azért, mert szerencsére egyre nagyobb teret kap a táplálkozás fontossága az egészségünk támogatásában:
A szuperélelmiszerekkel kapcsolatban rengeteg kutatás született. Nagyon sokrétűen tudják támogatni a szervezetünk egészségét, többek között pozitív hatással vannak az immunrendszerünk működésére és a bőrünk állapotára.
A szuperélelmiszerek gyulladáscsökkentő hatásúak
Főként a fokhagyma, a kurkuma, a gyömbér, a zöldtea, az olívabogyó, a zöldfűszerek, a bogyós gyümölcsök, az algák, a halak rendelkeznek gyulladáscsökkentő hatással.
Ezeket érdemes gyakran fogyasztani, mert segítenek ellensúlyozni a táplálkozásunkkal bevitt nagy mennyiségű omega-6 zsírsavak, transzzsírsavak, adalékanyagok gyulladáskeltő hatásait.
- hívta fel a figyelmet a szuperélelmiszerek jelentőségére a dietetikus.
A pisztráng és a csipkebogyó szintén szuperélelmiszerek, és erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
Az aszalt szilva pedig székrekedéses problémáknál nyújthat segítséget.
Lassítják az öregedési folyamatokat
A magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően a szuperélelmiszerek lassítják az öregedési folyamatokat.
Az antioxidáns vegyületek csökkentik az úgynevezett oxidatív stresszt a szervezetben, és védenek a sejteket károsító szabad gyökök ellen.
Kevés halat és algát eszünk
Sajnos Magyarországon nem jellemző a gyakori halfogyasztás, pedig érdemes lenne heti minimum két-három alkalommal beiktatni az étrendünkbe.
„Itt is célszerű a változatosságra törekedni, hazai és tengeri halakat egyaránt enni. Ételkészítési eljárás tekintetében pedig ne ragadjunk le a bő olajban készült rántott halaknál.” - javasolta Petrik Dorina. - „Az algák közül leginkább ismert a chlorella és spirulina algafaj, de ezeknek a fogyasztása még kevésbé elterjedt hazánkban.”
Azért lenne fontos minél gyakrabban algát enni, mert kiemelkedő klorofill tartalommal rendelkeznek, támogatják a szervezet méregtelenítései folyamatait.