Járvány is lehet

2024.07.10. 11:33

Ugató köhögést hall? Akár ez is lehet az oka

Szórványosan előfordulnak szamárköhögéses esetek országunkban - olvashatjuk a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján, a július 5-én frissített tájékoztatóban.

Boon.hu

Bár nincs szamárköhögés-járvány, de nőtt a betegek száma vármegyénkben is

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

Bár az utóbbi hetekben hazánkban is megemelkedett a jelentett szamárköhögés esetek száma, még mindig van olyan vármegye, ahonnan nem jelentettek beteget, így országos járványról nem beszélhetünk.

Dr. Poncsák Csaba miskolci felnőtt háziorvost kérdeztük a témában, aki megerősítette, hogy járványról valóban nem beszélhetünk, de a praxisában ő is találkozott gyanús esetekkel. 

Ilyenkor a beteg azt tapasztalja, hogy a rosszullétek tartósan elhúzódnak, ugató köhögés jellemző, aminek a következménye, hogy nehezen tud a beteg aludni. Most már tehát erre is gondolnia kell az orvosnak, ha valaki ilyen jellegű rosszullétet tapasztal, azaz a köhögéses tünet már nemcsak Covid, influenza vagy egyéb vírus lehet, hanem akár szamárköhögés is.

 A háziorvos hangsúlyozta, hogy a felnőtteknél ez a betegség enyhébb tünetekkel jelentkezik, gyerekeknél viszont súlyosabb lehet, viszont a felnőtt betegeknek is van lehetősége védőoltást igényelni.

Mikor gyanakodjunk? 

A megbetegedés gyanúja jellemzően akkor merül fel, ha a páciensnek régóta fennálló köhögése van. 

A szamárköhögést a Bordetella pertussis baktérium okozza, cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed.

 A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezhet. A pertussis ellen oltottak és a felnőttek esetén a fertőzött személy sokszor tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetekkel jár a megbetegedé.

 Hosszantartó köhögés fennállásakor fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mert az időben elkezdett antibiotikus kezeléssel a betegség jól gyógyítható.

Dr-Poncsak-Csaba-06-aj
Dr. Poncsák Csaba is találkozott már gyanús esetekkel praxisában
Fotó: ÉM

Néha indokolt a laboratóriumi vizsgálat

A növekvő esetszámok miatt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a kormányhivatalokon keresztül kiadott tájékoztatójában felhívta a figyelmet a szamárköhögésre vonatkozó, jogszabályban előírt járványügyi intézkedésekre. Amennyiben a háziorvos vagy a házi gyermekorvos által ellátott betegnél felmerül a szamárköhögés gyanúja, abban az esetben a fertőző beteg – bejelentés mellett – diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatának kezdeményezése is kötelező. Ha a beteg szoros környezetében lévő betegeknél is fennáll a pertussis gyanúja, a laboratóriumi vizsgálat náluk is kötelező. Tünetmentes kontakt személy mikrobiológiai vizsgálata nem indokolt. A szerológiai vizsgálatot az NNGYK laboratóriuma végzi.

A védőoltás is megoldás lehet

Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint a pertussis elleni védőoltás fő célja, hogy csökkentse csecsemőknél és kisgyermekeknél a súlyos szamárköhögés megbetegedés és halálozás kockázatát. A szamárköhögés elleni védőoltás hazánkban a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. 

Emellett a felnőtt lakosság körében általában 10 évente javasolt a diftéria-pertussis-tetanusz tartalmú védőoltás beadása, továbbá az újszülött védelme érdekében a várandósok védőoltása javasolt a harmadik trimeszterben.

 A családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket, továbbá a családba érkező újszülöttet is. A receptre felírt oltóanyag a gyógyszertárban elérhető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában