Villany nélkül...

2024.07.11. 16:00

Kánikula idején áramszünet! - mit tehetünk ilyenkor?

Miért pont a legmelegebb nyári napokra tervezte a cég a karbantartást? Megkérdeztük.

Boon.hu

Sokan tartanak attól, hogy az áramszünet idején leolvad a hűtő

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a napokban jelezte, hogy karbantartás miatt július 16. és augusztus 1. között több alkalommal szünetelteti majd az áramszolgáltatást Felsőzsolcán. 

A tájékoztatást olvasva felmerült bennünk a kérdés, hogy miért pont a legmelegebb nyári napokra tervezte a cég a munkálatokat, amikor is a leginkább szükségünk van hűtött italokra vagy egy kellemes hőmérsékletű helyiségre? Kérdéseinkkel írásban kerestük meg MVM Émász Áramhálózati Kft.-t.

A karbantartásnál ügyelnek a gyorsaságra

A cég tájékoztatott arról, hogy a hálózat biztonságos üzemeltetéséhez szükséges tervezett karbantartási tevékenységeit – a hálózat egyes szakaszainak feszültségmentesítésével – a társaság az év során folyamatosan, ütemezetten végzi. A karbantartások elvégzése jellemzően 2-4 órát vesz igénybe, ami után szakembereink a lehető legrövidebb idő alatt gondoskodnak az áramszolgáltatás visszaállításáról.

Hőségriasztás esetén mérlegelik a halasztást

Felsőzsolca településen 2024. júliusban öt napon át végzik majd az ütemezett karbantartást az eredeti tervek szerint tíz transzformátor körzetben, amelyről az érintett ügyfeleket előzetesen tájékoztatták. Mivel a vonatkozó jogszabályokra tekintettel a munkálatok előkészítését a tényleges beavatkozást megelőzően körülbelül egy hónappal meg kell kezdeni, az aktuális időjárási körülmények előzetes figyelembevételére csak korlátozottan van lehetőség. Mindazonáltal a tartósan meleg nyári napokon, amikor hőségriasztás is érvényben van, a társaság mérlegeli a munkák elhalasztását, amelynek során a műszaki biztonsági szempontokon túl a fogyasztói szempontokat is figyelembe veszi.

Érdemes helyettesítő megoldásokat keresni

Arra azonban szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a villamos energiaellátás szempontjából érzékeny berendezések alternatív tápellátását érdemes előzetesen mérlegelni, és szükség esetén helyettesítő megoldást keresni a karbantartások idejére. Áramszünet idején javasolt a hűtőszekrény és a fagyasztó ajtaját minél tovább zárva tartani (azaz minél kevesebbet nyitogatni). Egy zárt hűtőszekrény ugyanis akár 4 órán át, egy zárt fagyasztó pedig 24-48 órán át is képes megőrizni a hőmérsékletét. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában