boon.hu video

2024.07.09. 17:30

A hőségben extra árnyékolást igényelnek a növények, de nem mindegyik

Tudta, mikor szabad locsolni a kánikulában? Volt már önnek Raschel-hálója? Mikor árnyékoljunk és mikor ne?

Édes Richárd

Este vagy kora reggel locsoljunk, akkor már vagy még nincs forróság

Fotó: Vajda János

A nagy meleg az emberek mellett a növényeket is alaposan megviseli. Fontos kérdés, mit tehetünk a kánikulában a kert védelmében. Erről kérdeztük Tudós-Konkoly Andreát, a Dr. Park ügyvezetőjét. 

Jobban kell figyelnünk ilyenkor

Nem érdemes ültetni a hőségben és locsolni is óvatosabban kell a növényeket

- hívta fel a figyelmet a kánikula kockázatára. - „Ilyenkor jobb az enyhébb hőmérsékletű napszakban locsolni, kora reggel vagy az esti órákban, amikor nincs akkora meleg. Ha ilyenkor locsolnánk, olyan hatást érünk el, mintha leforráznánk a növényeket. Augusztus 20-a után javul a helyzet. Akkor már rendszerint kicsit hűvösebb a hőmérséklet, megfelelőbbek a körülmények az öntözésre és az ültetésre.” 

Létfontosságú, hogy több árnyékot kapjanak

A szobanövényeket csak árnyékos teraszra lehet kirakni. Ebben a Dr. Park vezetője szerint érdemes Raschel-hálót használni: 

Az árnyékolásban nagy segítséget jelenthet a Raschel-háló, ami könnyen beszerezhető a kertészeti áruházakban, és nem is kerül olyan sokba. Ezt a hálót kifeszíthetjük a kertben a növények fölé, így több árnyékot kapnak, kevésbé vannak kitéve a kiszáradás kockázatának.

A nagy melegben a növényeknek magasabb páratartalomra van szükségük. Tudós-Konkoly Andrea szerint a hőmérséklet drasztikus emelkedése miatt kevesebb a pára a levegőben, így könnyebben elszáradhatnak a növények. 

Az árnyékolás sem jó minden növényfajtának

A színeslevelűek virágzásában, fejlődésében kifejezetten káros lehet, ha túl sok árnyékot kapnak. Nekik kifejezetten azért színesek a leveleik, mert rengeteg napfényt igényelnek. 

„Ide tartozik például a korallberkenye. Ha a levelei túl árnyékos környezetbe kerülnek, akkor nem lesznek annyira szépek és színesek, mint egy napfényes környezetben”- hívta fel a figyelmet az árnyékolás „árnyoldalára” Tudós-Konkoly Andrea. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában