Hamarosan kezdődik

2024.07.08. 12:15

Autista és értelmi fogyatékos önkéntesek az Európai Egyetemi Játékokon

Az Európai Egyetemi Játékok a világ egyik legnagyobb multisporteseménye, ahol az európai egyetemek sportolói tizenhét sportágban mérik össze erejüket.

Gárdonyi Edina

Idén a Miskolci Egyetem és a Debreceni Egyetem közösen lesz a házigazdája a hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Egyetemi Játékoknak, amely az 1965-ös nyári Universiade óta a legnagyobb magyarországi sportesemény. Az eseményt kétévente rendezik meg egy-egy egyetemi városban. Július 12–24. között a két városban tizenhét sportágat felvonultató sporteseményre 40 ország 400 egyeteméről több mint 5 ezer résztvevőt és kísérőiket várják. 

Az önkéntes csapat teljes jogú tagjai lesznek

Egy Erasmus-projekt keretében a Szimbiózis Alapítvány tizenöt autista és értelmi fogyatékos fiatalt készített fel önkéntes munkára, melyet a nemzetek közötti sporteseményen fognak végezni. A fiatalok a kétszáz főből álló nemzetközi önkéntes csapat teljes jogú tagjai lesznek. Részt vesznek a több ezer vendégcsomag összeállításában, labdagyűjtésben, beléptetésben, valamint a megnyitó ünnepségen a csapatok előtt hordozzák majd az országtáblákat.

 

Szintén az Erasmus-projekt részeként a Szimbiózis Alapítvány munkatársai június közepén Kolozsvárra utaztak romániai partnerszervezetük, a Minden Gyermeknek Egyenlő Jogai Vannak Egyesülethez. Az érintett szülők számára bemutatták szervezetük működését, különös tekintettel az autizmussal élő személyek segítésére, foglalkoztatására és szociális ellátására.

Az autizmus által generált kihívások fokozódnak

A szervezetek tapasztalatai alapján az autizmus által generált kihívások fokozódnak Magyarországon, Romániában és az egész világon egyaránt, melynek megoldásához a szülők és a szakemberek összefogására, valamint a szervezetek tapasztalatainak megosztására van szükség. Fejlesztő játékokat adaptáltak autizmussal élő gyermekek számára, melyeket szüleikkel, kortársaikkal is játszhatnak. A fejlesztő játékok az autista gyermekek számára kiváló segítséget jelenthetnek a kommunikáció, a vizuális és verbális képességek, valamint a finommotorika fejlesztésében. A legtöbb játék kreatív, interaktív módon stimulálja a gyermeket, így segítve őt abban, hogy további szintekre juthasson az önkifejezés terén, valamint jobban megtanulja a társas interakciókat.

 

Megosztják tapasztalataikat

A romániai szervezet képviselői július 10-én a Baráthegyi Majorságba érkeznek, hogy folytassák a közös munkát, és a gyakorlatban is lássák az alapítvány által kialakított jó gyakorlatokat. Belelátnak majd abba is, hogy az Egyetemi Játékokra hogyan készítik fel az autista és értelmi fogyatékos fiatalokat arra, hogy teljes jogú tagjai legyenek az önkéntes csapatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában