Fesztivál

2024.07.05. 13:00

A molnárkalácsot ünneplik szombaton Borsodnádasdon

A szombati fesztiválon 15 sátorban több mint 200 önkéntes süti majd a finomságot, az est sztárvendége a Kormorán zenekar lesz.

Marosréti Ervin

A molnárkalácsot sokan sütik és sokan is fogyasztják majd szombaton

Fotó: ME

A régmúlt hagyományából a mai kor jellegzetes és a városra jellemző édességévé vált a molnárkalács. A Borsodnádasdi Lemezgyár működése idején a családok minden nap használták az üzemben készült sütővasakat, a finom illatú és ízű ostya a környék védjegyévé vált. A nehézipar leépítése után ez is valamelyest a feledés homályába veszett, mígnem két évtizeddel ezelőtt az önkormányzat ismét fel nem karolta. 

Molnárkalács
Fotó: ME

Előbb csak a padlásokon pihenő sütővasakat vették elő az emberek, később a környékbeli rendezvényeken vettek részt, majd következett a Molnárkalács Fesztivál meghonosítása.

Tudatos munka

Emellett pedig a város azon is dolgozott, hogy csomagolt formában az ország számos pontjára eljusson a nádasdi édesség. Megnyitották a sütőüzemet, és bizonyos bolthálózatok is feltették a polcra a helyben készült terméket. Szombaton pedig a molnárkalács semmihez sem fogható illata árasztja el Borsodnádasd légterét. A finom édesség ezúttal hazai pályán hódít, hiszen a sütés hosszú évtizedekre visszanyúló hagyománya ismét a virágkorát éli. Erre pedig a legjobb alkalmat a nádasdi fesztivál nyújtja, ahol ismét közel egy tucat sátrat állítanak fel a csapatok. Ismerősök és ismeretlenek találkoztak, az édes ostyát pedig számtalan ízesítéssel készítették el.

Mindig ünnep

A fesztivál mindig ünnep a nádasdiak számára, de év közben is sokat dolgoznak annak érdekében, hogy a hagyomány nem csak a jelenben, hanem a jövőben is fennmaradjon. A fáradtságos munka egyértelműen kifizetődött, hiszen a molnárkalácsot sikerült ismét bevezetniük a köztudatba. A város jelképévé vált, a régmúlt nehézipara mellett jelenleg rengetegen azonosítják Nádasdot ezzel a finomsággal.

A fesztivál azonban nem feltétlen a munkáról, hanem az ünnepről és a felhőtlen szórakozásról szól. Idén már tizenötödik alkalommal. Az esemény helye ezúttal is a Rákóczi úton található Városi Szabadidő - és Rendezvénypark lesz. 

Sokan kóstolják...
Fotó: ME

Az ünnepélyes megnyitó után tizenöt sütőcsoport várja mindazokat, akik szeretnék megkóstolni a molnárkalácsot. Az előzetes visszajelzések alapján több mint kétszáz önkéntes vesz majd részt a több órán át tartó sütésben. Emellett persze a rendezők arra is figyelnek, hogy a gasztronómiai finomságok mellett kulturális eseményekben is bővelkedjen a nap.

Főszerepben a tánc

A fesztivál idején lehetőség nyílik a helytörténeti gyűjtemény látogatására, a szabadtéri színpadon pedig egymást váltják majd fellépő csoportok. A környékről műsort adnak a Kistérségi Hagyományőrző Egyesületek, fellépnek a domaházi hagyományőrzők és a Szabadszombat táncegyüttes is. Megmutatja tudását a Borsodnádasdi Móra Ferenc Általános Iskola Néptánccsoportja és az Erica C. Dance School ózdi tagiskolájának növendékei is. A Molnárkalács fesztiválon fellép az Ilosvai Selymes Péter néptáncegyüttes, a Varasszói Gyöngyvirág Citerazenekar, valamint a Kozsuk Péter & Friends, akik MIchael Jackson Show-val érkeznek Nádasdra. A fiatal tehetségek könnyűzenei műsora után pedig a Dance Square SE latin táncbemutatóval és a tombolasorsolás következik. Az est sztárvendége a Kormorán zenekar lesz, akik 90 perces élő koncerttel szórakoztatják a fesztiválra érkező vendégeket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában