Döntöttek

2024.06.20. 17:30

Repülőtér épül Miskolcon

Ma döntött a miskolci közgyűlés egy sportrepülőtér létesítése kapcsán, többek között kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a helyszínt, ahol felépülhet.

Hajdu Mariann

Legendák a levegőben címmel tartották a reptér búcsúztatót a miskolci repülőtéren 2022. április 30-án

Fotó: ÁJ

Sportrepülőtér létesítése kapcsán tárgyalt csütörtökön sürgősséggel egy előterjesztést a miskolci közgyűlés, tervezési szerződés jóváhagyásáról, valamint bizonyos ingatlanok kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról is van benne szó. Ez alapján már feltételezhető volt, hogy sportrepülőtér épül Miskolcon. Ki is derítettük, hogy a Csorba-tavak mellé tervezik magánszemélyek magánberuházásban a repülőteret, egy egyesület építi. Részleteket is megtudtunk, de kérésükre erről később írunk.
Maga a terület egyébként nincs messze a korábbi repülőtértől. A városháza sajtóosztályától kérdésünkre válaszként megtudtuk, a terület "a Sajó töltésén túl van, a repülőtéri elkerülő útról könnyen megközelíthető, a régi repülőtértől néhány száz méterre, lakott területtől távol esik".

Két éve szűnt meg a miskolci repülőtér

Arról korábban részletesen beszámoltunk, hogy két éve, 2022. április 30-án szálltak fel utoljára a gépek a hajdani miskolci repülőtérről, ahol ma már a Bosch építkezik. Akkor a Borsod Megyei Repülő Klub tagjainak azt ígérték, hogy egy éven belül lesz Miskolcon repülőtér, de az energiaválság, a rossz gazdasági helyzet miatt ez szóba sem kerülhetett. A miskolci sportrepülők Mezőkövesdre települtek át, de onnan menniük kellett, jelenleg Makláron tudnak legközelebb a repülésnek hódolni.

Első körben kifutópálya és hangárak épülnek

A leendő sportrepülőtérről egyébként a most elfogadott előterjesztésből is kiderülnek részletek. Eszerint a helyszínen adottak a füves leszállópálya létesítésének feltételei, a terület megközelítésére szolgáló meglévő úthálózat azonban kiegészítésre szorul. A beruházók a létesítmény és a kapcsolódó infrastruktúra megvalósításán túl annak üzemeltetését is ellátják majd, céljuk, hogy a megszűnt sportrepülési lehetőséget visszahozzák Miskolcra. A tervek még nem készültek el, de a tervezőket már megnevezi az előterjesztés. Első körben egyébként a füves kifutópályát és a hangárokat tervezik megépíteni, második körben pedig a kifutópálya betonozása és egyéb kiszolgáló épületek (hangárak, központi iroda- és szociális épület, vendégház) építése szerepel az elképzelésben. Az előterjesztés szerint a beruházók állami támogatásban is bíznak. Arra is kitérnek, hogy a későbbiekben a terület észak felé bővíthető, ha igényként merülne fel kisgépek fogadásának biztosítása.

Az M30-as autópálya közelében

Maga a terület egyébként jelenleg nem tartozik a város fejlesztésre kijelölt területei közé. A Sajó folyó folyásirány szerinti bal oldalán és a Csorba-tavak között, külterületen fekszik. Északról a 306. számú főút határolja, az M30-as autópálya közelében fekszik, amelyen az említett főút csatlakozása érdekében teljes értékű csomópont épült. A beékelődött ingatlanokon a Debreczeni Márton Szakközépiskola tankertje, kertészete üzemel, a Csorba-tavak nyugati oldalán a Sajón túli területen jelenleg nem művelt kavicsbánya van. Több magántulajdonban lévő terület is van a leendő repülőtér helyszínén, ezek egy része szántó, bokros terület. A terület nagysága kapcsán a beruházóhoz irányított minket a városháza, ő – mint írtuk – türelmünket kérte, később szívesen nyilatkozna az ügyben. Arról pedig, hogy a területet a közgyűlés ülésén kiemelt fejlesztési területté nyilvánították, a sajtóosztály kérdésünkre így reagált: "Gyorsítja az engedélyezési folyamatokat, és mutatja a város elköteleződését a beruházás iránt". 
Korábban Sajópetri mellett szeretett volna venni a város területet egy leendő repülőtérnek. Mi lesz azzal a területtel? Eláll a város a vételi szándéktól? – kérdeztük. "Arra a területre vásárlási opciója volt a városnak, de a fejlesztésre és megvásárlásra jelenleg nincs forrása" – válaszolták. Kérdeztük, a sportrepülőtértől függetlenül megmarad-e a vásárlási szándék, de erre a kérdésre nem volt a válasz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában