Az iskolák döntenek

2024.06.12. 20:00

Mobiltelefon az iskolákban: a tiltás a megoldás?

Kedden új szabályozást fogadtak el az iskolákba bevihető tárgyakkal kapcsolatban. A módosítás felhatalmazta a kormányt, hogy az iskolákban és kollégiumokban bevezesse a „tiltott tárgyak listáját”, amelyek között a mobiltelefon is szerepel. Ezzel kapcsolatban kérdezte a boon.hu a szülőket, diákokat, tanárokat.

Gárdonyi Edina

A telefon használatának korlátozása az iskolákban sok kérdést felvet.

Forrás: Illuszráció/Shutterstock

A mobiltelefonokat nem tiltották ki az iskolákból, de használatuk – amennyiben a tanár úgy ítéli meg – csak taneszközként engedélyezett. Az indoklás szerint túlzott használatuk jelentősen elvonja a diákok figyelmét a tanulásról, és az iskolai zaklatásokban is nagy szerepet játszanak a digitális platformok. Az, hogy szükséges-e telefon az oktatásban évek óta téma az érintettek körében.

A szülők többsége károsnak tartja a telefon használatát

„Egy kilencedik és egy hetedik évfolyamos fiú édesanyjaként aggodalommal figyelem, hogyan alakul át a gyerekek élete a digitális világ hatására” – vezette fel mondanivalóját Berczi Angéla.

– Az iskolákban sokszor nem kell írni, csak lefotózni a tananyagot. Fontos lépést tartani a fejlődéssel, de az offline tevékenységek, például az olvasás és a kézírás is legalább annyira elengedhetetlenek. Aggasztónak tartom a közösségi média hatását: a gyerekek szünetekben sem beszélgetnek vagy játszanak egymással, hanem a telefonjaikat bámulják, és a menőnek tartott influenszerektől gyakran trágár beszédstílust vesznek át.

– Szülőként csak a reggeli és esti órákban tudok hatni a gyerekeimre, a telefon egész nap ellenem dolgozik. Az eszközök egyfajta pajzsként működnek a világ és a gyerekek között, elzárva őket a valós tapasztalatoktól és élményektől. Fontos lenne, hogy a szülők és az iskolák közösen dolgozzanak azon, hogy a gyerekek egészséges egyensúlyt találjanak a digitális és a valós világ között – zárta mondandóját.

Van aki szerint szükséges

Eszter négy gyermek édesanyjaként úgy gondolja, hogy a telefon a gyerekek életében a mindennapok része lett, és a tiltás helyett a megfelelő használat megtanítása a fontos. Szülőként ő is használja a telefont, azon dolgozik, a gyerekei ezt látják. Emellett mindig szakítanak időt a minőségi, közös, telefonmentes időtöltésre is. A középiskolás lánya kollégista, és ha kitiltották volna a mobiltelefont a kollégiumból, nem tudnák a kapcsolatot tartani hét közben.

Group,Of,Kids,Using,Smartphones,During,Lesson,In,School.,Girls
A szünetekben is mindig a mobiljukat bújják, ahelyett, hogy beszélgetnének, játszanának
Fotó: BearFotos / Forrás: Shutterstock

Megkérdeztük olvasóinkat

A boon.hu Facebook oldalán megkérdeztük olvasóinkat, hogy jó ötletnek tartanák-e, ha kitiltanák a mobilokat az iskolákból. A válaszadók többsége a tiltást nem tartaná jó megoldásnak, inkább a megelőzésben és a helyes használat megtanításában látják a megoldást:

Inkább zárható iskolai szekrények kellenének, és kötelező lenne abban hagyni a mobilt tanítás idejére. Én nem örülnék, ha nem lenne semmilyen kapcsolati lehetőségem a gyerekekkel, amíg haza nem érnek.

Az életből sem lehet kitiltani. Meg kell tanítani a gyerekeket, hogy hogyan kell értelmesen használni a telefont.

Van olyan iskola ahol tanári asztalon van egy doboz, amibe beleteszik a telefont, óra után pedig visszakapják.

A tanárok kihasználják a lehetőségeket és együttműködnek a szülőkkel

Egy név nélkül nyilatkozó pedagógus elmondta, hogy a tiltás már nem megoldás a mobilhasználat problémájára. A gimnáziumban, ahol dogozik, prevenciós előadásokkal igyekeznek a gyerekeket megtanítani az eszközök helyes használatára. 

Nyelvtanárként a gimnazisták körében maximálisan kihasználja annak a lehetőségét, hogy a gyerekek az online feladatokat nem tanulásként, hanem játékként élik meg.

Egy nyolcosztályos gimnázium hatodikos osztályának osztályfőnökeként pedig a szülőkkel történő egyeztetés után reggel összeszedi a mobilokat, amiket a tanítás végén kapnak vissza tőle a tanulók. Hozzátette, hogy vannak speciális esetek, mert az intézményükben van olyan diabéteszes gyermek, akinek a mobiltelefonján található applikáció elengedhetetlen az egészsége szempontjából, de arról, hogy ő használhatja ezt órákon is, tájékoztatva lett a nevelőtestület.

Focused,Teenage,Girl,Wearing,Headphones,Holding,Smartphone,With,Empty,White
Miért ne lehetne mobil segítségével tanulni, házit írni? Nem kellene inkább megtanítani a gyerekeket jól használni az okostelefonjukat?
Fotó: fizkes / Forrás: Shutterstock

A diákok szerint szükséges a mobil a mindennapokhoz

Szabó Sára, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium 10. évfolyamos tanulója és az iskolai diákönkormányzat tagja úgy gondolja, hogy a teljes tiltás nem megoldás:

– A Krétában nézzük az órarendet, ott látjuk, ha elmarad egy óra, vagy helyettesítés lesz. Az iskola házirendje nem engedi a mobilok használatát órákon, de sok tanár használja tanuláshoz, amit mi is szeretünk. A mi iskolánkban a Kahoot! alkalmazást sok tanár használja, játszunk, versenyzünk, de mégis tanulunk. A tanulás mellett azért is fontos, hogy legyen nálunk telefon, mert egy vidéki diák 6-7 óra között indul el, és délután 3-4 óra között ér haza. Én minden reggel busszal járok, és úgy gondolom, hogy fontos jelezni a szülőknek hogy minden rendben van velünk. Számomra a menetrendek miatt is fontos, hogy nálam legyen a mobiltelefon.

A vélemények és hozzászólások alapján a legtöbb iskolában már jól működő, kialakult, házirendben is rögzített rendszer működik a mobiltelefonok használatát illetően, tehát jelentős változást nem hoz a módosítás.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában