Vízminőség

2024.06.24. 14:22

Kiderült, mely tavakban lehet fürdeni idén nyáron vármegyénkben, mutatjuk!

Több kiváló minősítést kapott természetes fürdővizünk is van, derült ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatásából.

Boon.hu

A RádióM Mályi Plázs vize kiváló minősítést kapott

Fotó: BOON

A nyilvántartott természetes fürdővizek vízminőségét, a strandok közegészségügyi megfelelőségét a nyitvatartási szezon alatt a népegészségügyi hatóság folyamatosan ellenőrzi, helyszíni szemlével és laboratóriumi vizsgálatokkal egyaránt.

A legtöbb már kinyitott

A népegészségügyi feladatkörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal által vármegyénkben nyilvántartott és ellenőrzött 9 természetes fürdőhely közül 2024 júniusáig 5 természetes fürdőhely esetében jelentette be az üzemeltető, hogy idén kinyit. Továbbá még egy természetes fürdőhely megnyitása várható.

Kiváló a vízminőség Mályi és Muhi fürdőhelyein

A már nyitva tartó, Mályiban ( RádióM Mályi Plázs, fürdési idény: 2024. június 1. - szeptember 15. ) és Muhiban (Muhi, RealXtreme Víziparadicsom, fürdési idény: 2024. június 1. - augusztus 31.) található fürdőhelyek szezon előtti vizsgálati eredménye „kiváló”, a már szintén nyitva tartó, Arlón (Arló Suvadás Liget, fürdési idény: 2024. május 21. - augusztus 31.) található fürdőhely szezon előtti vizsgálati eredménye „jó”. Ezen fürdőhelyek szezon közbeni mintavételeinek eredményei is megfelelőek. 

pecazo-ukran-gyerekek05
A Muhi RealXtreme vízi paradicsom is kiváló minőségű vízzel várja a fürdőzőket
Fotó: BOON

A Vadnán található strandok szezon előtti mintáinak vizsgálata még folyamatban van. A várhatóan szintén kinyitó nyékládházi strandszezon előtti mintáinak vizsgálati eredménye ugyancsak „kiváló” – tudta meg a boon.hu tájékoztatásból.

Ne várjuk, mert nem nyit ki 

A Mango Beach – Mályi fürdőhely a 2024. évi szezonban az üzemeltető tájékoztatása alapján a magas vízállás miatt nem nyit ki. A Tiszabábolna Babuna Beach fürdőhely az üzemeltető tájékoztatása alapján szintén nem nyit ki a szezonban. 

kanikula-04-aj
A mályi Mango Beach egyelőre nem tervez kinyitni a magas vízállás miatt
Fotó: BOON

A mezőzombori Dorgói-tó strandon a 2023. év júliusában cianobaktérium burjánzás miatt elrendelt fürdési tilalom továbbra is hatályban van. A fürdőhelyet jelenleg nem üzemelőként tartják nyilván.

Az Európai Bizottság is vizsgálódik 

A folyamatos ellenőrzés mellett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) minden évben megküldi az Európai Bizottság részére a természetes fürdővizek minőségi értékelési eredményeit (utolsó 4 éves adatsor, legalább 16 minta), amely alapján elkészített és az Európai Bizottság által jóváhagyott minősítés ezen a honlapon megtekinthető.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott osztályozás alapján a 2024. évben „kiváló” minősítésű strandok: a RádióM Mályi Plázs, a Muhi RealXtreme Víziparadicsom és a Mango Beach – Mályi. Ebben az osztályozási rendszerben a Vadna–Park Üdülőközpont 1. strand „jó” minősítésű, Vadna–Park Üdülőközpont 2. strand „tűrhető” minősítésű strandok közé került. Kellő számú minta hiányában (pl. mert a fürdőhely újonnan létesült, vagy elmaradtak mintavételek) „nem minősíthető”: a Nyékládháza Önkormányzati Strand, a mezőzombori Dorgói-tó strand, az Arló Suvadás Liget és a Babuna Beach strandok.

A bányatavak nem biztonságosak 

A vármegyénkben található szabadvizek nagy része – különös tekintettel a Miskolc környéki bányatavakra – nem fürdőzésre kijelölt fürdőhelyek, mivel nincsenek meg az ehhez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi feltételek és követelmények, illetve a vízminőség sem monitorozott. Az ilyen természetes vizekben történő fürdőzés a fertőzés kockázatával járhat – hívja fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal. 

A vízszennyezés veszélye ezeken a helyeken fokozottan fennáll. Ide sorolhatók az infrastruktúra teljes hiányából adódó problémák illetve a vízparti tartózkodás, táborozás termékei, a szemét, hulladék és a fekália is. Alkalmilag szennyezhet a halak beetetése, a gépkocsimosás is. A szabad vizeket mindenki saját felelősségére látogathatja, teszik hozzá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában