boon.hu video

2024.06.25. 17:30

Repülőtér: megnéztük, hová épülne (Fotókkal, videóval)

Nem nehéz megtalálni a Csorba-tó környékén a területet, elég nagynak tűnik: ránézésre elférne ott egy repülőtér.

Pap Gyula

Itt nemsokára kisgépek szállhatnak fel és le

Fotó: Vajda János

A Csorba-tó mellé tervezik magánszemélyek magánberuházásban a sportrepülőteret, egy egyesület építi, írtuk a napokban. Most megnéztük, vajon hol lehet ez a terület. Nem volt nehéz megtalálni, az ezzel kapcsolatos előterjesztés – amit múlt héten tárgyalt a miskolci közgyűlés – nemcsak részletesen leírja a helyszínt, hanem térképet is közöl róla. Északról a 306. számú főút határolja, az M30-as autópálya közelében fekszik.

Némi földmunkát láttunk

A Csorba-tó közelében a háttérinfomációknak megfelelően már némi földmunkának a nyomait is megtaláltuk. A tó mellett horgászoktól érdeklődve volt, aki már hallott a tervezett beruházásról, de nem tudta a pontos helyét. Mások kifejtették, hogy mennyire fontos volt, mennyire hozzátartozott Miskolchoz a repülőtér, és milyen lényeges lenne, hogy a nagy múltú repülőklub ismét otthonra leljen nálunk. 

A terület nagyságát nem tudtuk ránézésre megítélni, de láttuk akkorának, mint a korábbi, Szentpéteri kapuban található terület. Egyébként nincs messze a korábbi repülőtértől, a repülőtéri elkerülő útról könnyen megközelíthető, a Sajó töltésén túl található, a lakott területtől távol esik. Az előterjesztésben egyébként az is benne van, hogy bővíthető, ha igény lenne arra, hogy kisebb gépek leszálljanak ott a későbbiekben.

Kiemelt fejlesztési terület

A tervezett beruházásról ennyit tudni: múlt heti ülésén a miskolci közgyűlés többek között kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a helyszínt, ahol felépülhet. 

 

A tervezési terület lehatárolás a közgyűlési előterjesztésből
Forrás: MMJV


A leendő sportrepülőtérről az előterjesztésből is kiderülnek részletek. A beruházók a létesítmény és a kapcsolódó infrastruktúra megvalósításán túl annak üzemeltetését is ellátják majd, céljuk, hogy a megszűnt sportrepülési lehetőséget visszahozzák Miskolcra. A tervek még nem készültek el, de a tervezőket már megnevezi az előterjesztés. 

Első körben egyébként a füves kifutópályát és a hangárokat tervezik megépíteni, második körben pedig a kifutópálya betonozása és egyéb kiszolgáló épületek (hangárak, központi iroda- és szociális épület, vendégház) építése szerepel az elképzelésben. Az előterjesztés szerint a beruházók állami támogatásban is bíznak.

Két éve szűnt meg a repülőtér Miskolcon

Két éve már egyébként, hogy 2022. április 30-án szálltak fel utoljára a gépek a hajdani miskolci repülőtérről, ahol ma már az egyik nagyvállalat építkezik. Akkor a Borsod Megyei Repülő Klub tagjainak azt ígérték, hogy egy éven belül lesz Miskolcon repülőtér, de az energiaválság, a rossz gazdasági helyzet miatt ez szóba sem kerülhetett. A miskolci sportrepülők Mezőkövesdre települtek át, de onnan menniük kellett, jelenleg Makláron tudnak legközelebb a repülésnek hódolni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában