Miskolci közgyűlés

2024.06.20. 12:05

Harmadszor mondott nemet a miskolci közgyűlés a polgármester és az alpolgármesterek fizetésének emelésére (fotókkal)

Újabb fizető parkoló területet alakítottak ki Miskolcon, ezúttal a Gömöri felüljáró alatti rész vált a sárga zóna részévé.

Szaniszló Bálint

Az utolsó miskolci közgyűlések egyike volt a csütörtöki

Fotó: Vajda János

Csütörtökön rendívüli közgyűlésen döntöttek - pontosabban nem döntöttek - a miskolci önkormányzati képviselők a polgármester és a három alpolgármester illetményének emeléséről. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény rendelkezései alapján a megyei jogú város polgármestere havonta 1 millió 300 ezer forint illetményre jogosult, a főállású alpolgármesterek illetményét pedig a polgármesteri fizetés 70-90 százalékában állapítja meg.  

kozgyules013
Ismét fizetésemelés nélkül maradtak a város vezetői Miskolcon
Fotó: Vajda János

Érdekesség, hogy a törvény rendelkezése alapján a közgyűlésnek nincs mérlegelési lehetősége, azaz el kellene fogadnia a törvényi előírásokat. 

A miskolci közgyűlés először 2022. január 27-én, aztán 2022. június 23-án tárgyalta a polgármester és alpolgármesterek illetményének emelését, ám egyik alkalommal sem kapta meg az elfogadáshoz szükséges szavazatszámot az előterjesztés.

Egyet nem értés a Velünk a Város frakcióban 

Az első tárgyalás alkalmával a Velünk a Város frakció nevében felszólaló dr. Mokrai Mihály (DK) azt mondta: 

Ez a 22-es csapdája a város számára. A kormány döntött arról, hogy emelik a polgármesteri illetményt, de forrást nem biztosítottak mellé. A város ezt nem tudja kigazdálkodni. Ez logikai bukfenc. Ráadásul ez egy politikai csapda. Ha elfogadjuk, akkor pazarlónak bizonyulunk. Ha nem, akkor a kormányhivatal törvénytelen döntés miatt kifogást emel. A Velünk a Város frakció nem szavazza meg az előterjesztést, mert nincs rá fedezet.

Dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője szerint egy törvényi rendelkezésről van szó, amit végre kell hajtani.

 Nem is kellene a közgyűlésnek állást foglalni ezzel kapcsolatban. Máshol úgy oldják meg ezt a helyzetet, hogy a polgármester - ha nem akarja elfogadni az enelést - jótékony célra ajánlja fel.

Dr. Ignácz Dávid jelezte a döntés törvénytelen voltát, és hogy neki ezt jeleznie kell a megyei kormányhivatalnak. 

A 2022. június 23-i közgyűlésen újra napirenden volt az illetményemelés, mert a megyei kormányhivatal arra szólíttotta fel az önkormányzatot, hogy szüntessék meg a jogsértő állapotot. Veres Pál polgármester napirend előtti felszólalásában is érintette a kérdést: azt mondta, hogy újra tárgyalja a testület a polgármester és az alpolgármestrek tövény szerint kötelező fizetésemelését. Jelezte, hogy év elején elutasították a javaslatot pénzhiányra hivatkozva, de azt is jelezte, hogy nem követhet el törvénysértést a közgyűlés.

Harmadszor is nemet mondtak 

A napirendi pont ismertetésekor egyetlen hozzászólás sem volt a képviselők részéről. Úgy tűnt, hogy mindenki megérti a döntés tétjét. Éppen ezért volt bombameglepetés, hogy a voksoláskor újra elbukott a javaslat. A Veres Pál fizetésének emeléséről szóló előterjsztés mindössze 11 igen voksot kapott, ami kevés volt az elfogadáshoz. A három alpolgármester béremelését még nagyob arányban utasították el, hiszen csak 7-7 képviselő nyomta meg az igen gombot. Dr. Ignácz Dávis jegyző újra csak azt volt kénytelen elmondani, hogy a közgyűlés törvénytelenséget követett el ezzel. 

Mindezek után a 2024. június 20-i rendkívüli közgyűlésen újra előterjesztették az illetményemelési javaslatot. Hozzászóló nem volt, a közgyűlés pedig ismét elutasította a javaslatot. Dr. Ingácz Dávid jegyző ismét jelezte a döntés törvénytelen voltát, és hozzátette azt is, hogy minden ki nem fizetett jogosan járó illetmény után késedelmi kamatot is kell majd fizetnie az önkormányzatnak az érintettek számára.

Újabb fizető parkoló 

Osváth Zoltán, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. igazgatója a Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítására tett javaslatot. Mint elmondta, a lakosság kérésére fizetőssé szeretnék tenni a Gömöri felüljáró alatti terület. Azt a részt, amelyik a Selyemrét lakótelep felé esik. Ez körülbelül 70 parkolóhelyet jelent. A területet a sárga zónába sorolják be. Vita nem volt az előterjesztésről, és igent mondott rá a testület is.

Kiemelt rendezvények lettek 

A város kiemelt kulturális-turisztikai rendezvényeiről is szó volt. Miskolc népszerű nagyrendezvényeiről, melyek a lakosság helyi identitástudatát növelik és a turizmust is erősítik. Ezért indokolt az ilyen fesztiválok kiemelt státuszának megadása. A kiemelt rendezvények sorát úgy kell meghatározni, hogy az illeszkedjen a város kulturális és idegenforgalmi stratégiájába. Ennek megfelelően összesen 11 rendzvényt nyilvánítottak elsöprő többséggel kiemeltnek. Szerepel a listában - mások mellett - a Miskolci Kocsonyafesztivál, az Avasi Borangolás, a Miskolci Fröccsfesztivál, a CineFest vagy miskolc város napja. A jövőben ezekre még jobban odafigyel az önkormányzat. 

A közgyűlés tárgyalta még a város településszerkezeti tervét, városfejlesztési stratégiáját, döntött ingatlanok téritésmentes átadásáról civil szervezeteknek. A témákra visszatérünk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában