Lelkünk titkai

2024.06.14. 11:33

A napokig tomboló vihar felébreszthette a bennünk szunnyadó szorongást

A napokban a saját bőrünkön érezhettük, hogy a huzamosabb ideig szakadó eső, a felhős és szeszélyes idő lehangolttá teszi az embert, a mélabú melegágya.

Édes Richárd

Az időjárás nagyban befolyásolhatja kedélyállapotunkat

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gladskikh Tatiana

Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológussal arról beszélgettünk, milyen hatással van a napokban tapasztalt szélsőséges időjárás az ember lelkére. 

A felhős-borús idő befolyásolja az ember hangulatát

„A természetből kiszakadt emberek vagyunk, mégis erős archaikus kötődésünk van a természethez. Reagálunk annak történéseire. Mélyen össze vagyunk kötve a természettel, és sajnáljuk, amikor valamilyen rombokás, pusztítás történik benne”-hívta fel a figyelmet a 21. századi ember és a természet elválaszthatatlanul erős kapcsolódására Pócsi Orsolya.

 A klinikai szakpszichológus hangsúlyozta: nem véletlenül szerepel a nyelvünkben az anyatermészet: anyaként tekintünk rá. Miközben a természet képes rombolni, pusztítani is. A nyelvünkben számos kifejezés utal a természettel való szerves kapcsolatunk meglétére: a folyó kiárad, akárcsak az érzelmeink, másrészt az érzelmeinkhez hasonlóan a folyó eláraszt minket. Máskor meg kijövünk a sodrunkból. 

A szélsőséges idő, a sötétség és az intenzív felhőszakadás befolyásolja az ember hangulatát. Ezért olyan magas a depressziósok és az öngyilkosok száma a rendkívül alacsony napsütéses órák számával rendelkező skandináv országokban. Pócsi Orsolya szerint azért, mert a felhős-borús idő felébreszti a bennünk szunnyadó szorongást, ami ilyen szélsőséges időben kirobban az emberből. 

A tomboló vihar felér egy hirtelen jövő lélektani krízissel

„Vannak hagyományos értelemben vett normatív krízisek, amiket „meg kell fejlődnie” az embernek. Ilyen a serdülőkor, mert azt tudjuk ellenőrizni, és idővel megoldjuk, meghaladjuk, hiszen egy fejlődéslélektani időszak. Szintén normatív krízis az üres fészek: a szülő felkészül arra, hogy a gyermekei felnőnek, idővel pedig majd kirepülnek a családi fészekből. Tehát ez sem éri teljesen váratlanul, lehet vele számolni”- szemléltette a hagyományos, kiszámítható krízisek működését Pócsi Orsolya. 

Pócsi Orsolya
Fotó: ÉM

Azonban a klinikai szakpszichológus felhívta a figyelmet arra, hogy olyan krízis is létezik, amire az ember egyáltalán nem tud előre felkészülni. Minden szélsőségesen tomboló vihar, aszályos forróság, természeti katasztrófa akcidentális krízist teremt az emberben. Olyan krízishelyzetet, amely teljesen váratlanul jövő krízis. Nincs kontrollunk fölötte, nem tudjuk ellenőrizni. Az életben ilyen váratlan krízis lehet a válás, a munkahely elvesztése, a váratlan megbetegedés, a hirtelen haláleset a családban.

A viharok alatt meginog a létezésünk biztonsága

A klasszikus krízishelyzetek elfajulhatnak, ha a normatív krízis (például életkori krízis) összefonódik egy hirtelen jövő, teljesen váratlan akcidentális krízissel. 

„Ez az akcidentális krízis vezethet depresszióhoz, szélsőséges esetben öngyilkossághoz. A fellépő sokk megterheli az egyén pszichés kapacitását. A megküzdéshez szükséges erőforrása kevés ahhoz, hogy ezeket a feszültségekkel megbirkózzon, és legyőzze őket”-tárta fel a mély krízis okait Pócsi Orsolya. 

Az ember ilyenkor beszűkült tudatállapotba kerül, mert a probléma túlnő rajta. Hiszen az ember nem találkozott még ilyen helyzettel, nincs rá jól használható megoldási mintája, semmilyen létező problémamegoldása. Ilyen, amikor egy serdülőkori krízishez munkanélküliség vagy egy időjárási katasztrófa, napokig tartó eső, vihar társul. Ezek együttes erővel belehelyezik az embert egy mátrixba, ami körbefogja, és a lelki erőforrásai nem elégségesek a helyzet kezeléséhez. 

„A viharok, de még az aszály esetében is azt érezheti az ember, hogy egy akadály került a lét körforgásába, és a létezés biztonsága hirtelen meginog. A tartós esőzés alatt megjelenhet a jövőtől való szorongás felerősödése. Ha ez szélsőségbe fordul, az rombolást idézhet elő az emberben. Depressziót, nagyon szélsőséges állapotban akár öngyilkosságot is”-hangsúlyozta a legsúlyosabb kockázatokat a klinikai szakpszichológus. 

Miskolcon az elmúlt napok esővel és viharral kombinált természeti csapásai tudomásunk szerint nem okoztak ekkora traumákat, de alaposan meg tudja viselni az ember kedélyállapotát, ha napokon át képtelen kimozdulni a szabad levegőre, mert megállíthatatlanul ömlik a felhők közül az égi áldás. 


 


 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában