boon.hu video

2024.06.21. 14:32

Művészi színrobbanás lesz az egykori Kálvin utcai szakaszból (fotókkal, videóval)

KálvinKolor néven új közösségi tér jön létre a forgalomból kieső Kálvin János utcában.

Édes Richárd

Új közösségi tér jön létre Miskolcon

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A miskolci Dayka-átkötéshez kapcsolódó átalakítások eredményeként funkcióját veszítette ez az útszakasz, ami korábban a Zenepalota irányába vezette a forgalmat. 

Színes és fiatalos lesz az új miskolci tér

Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere szerint a város vezetésének az elmúlt időszakban az volt az egyik fontos feladata, hogy áttekintsék, mi teheti fiatalosabbá, lendületesebbé és színesebbé a városképet. 

„Mi történik, ha egy forgalomból kivont területet elkezdünk megváltoztatni?” - vetette fel az alpolgármester. - „Lényeges kérdés volt, hogyan tudunk olyan tereket létrehozni, amiket egyre nagyobb számban használnak a fiatalok és az idősebbek, valamint a gyermekes családok. Olyan helyeket szeretnénk létrehozni Miskolcon, ahol jól érzik magukat az emberek. Tereket, ahol garantált a feltöltődés és a pihenés.”

Az alpolgármester hangsúlyozta: a zöldfelületek közül rengeteg terület kihasználatlan, mert már nem a régi funkciójuknak megfelelően működnek. Ilyen helyszín a Dajka-átkötés megépítésével a Kálvin János utca több mint 250 négyzetmétere, amelyet a forgalmi átalakítás miatt ma már elkerülnek az autók. Megmaradt egy használaton kívüli széles aszfaltozott terület, teljesen kihasználatlanul. Parkoló is lehetett volna belőle, felmerült a befüvesítés ötlete. Végül egy teljesen újszerű tér gondolata vetődött fel, amit a miskolciak birtokba is vehetnek. 

Középiskolások teszik színesebbé a közösségi teret

Egy fiatal tervező építész, Révai Márton ötlete nyomán alakult ki a terület új, művészi arca színes festményekkel, utcabútorokkal. 

„A következő hetekben miskolci művészeti középiskolák vesznek részt a közösségi tér kialakításában, mert így ők is a sajátjuknak tekintik majd a teret. Olyan iskolák diákjai festik meg közös, mint a Waldorf Iskola, a Zrínyi Ilona Gimnázium, a Kós Károly Építőipari Technikum, az Avasi Gimnázium és az Ifjúsági Vöröskereszt diákjai” - avatott be minket a részletekbe Varga Andrea Klára. - A koncepció azt volt, hogy a festett képekben tükröződjön vissza a Szinva patak és környezete. Részben ennek köszönhető, hogy a festett képek annyira élénk kék és vibrálóan zöld színben ragyognak.” 

A tervek szerint a festés befejezése után vidám és fiatalos utcabútorok kerülnek majd a területre.

Varga Andrea Klára reméli, hogy a közösségi tér másokat is arra ösztönöz majd, hogy színes és izgalmas módon keltsék életre a korábban funkciójukat vesztett területeket, amiket a gyalogosok és lakóközösségek örömmel használhatnak.
 

Okospadon tölthetik fel telefonjukat a fiatalok

Szunyogh László, Miskolc főépítésze beszélt a térhez kapcsolódó tervekről: 

Mindig jó érzés olyan helyen lenni, ahol a fiatalok együtt alkotnak. Mert ilyenkor az embernek kedve támad itt leülni, festegetni és rajzolni. Az aszfalttal burkolt városi területek jelentős részét elfoglalják az autók. Nagyon fontos üzenete van annak, hogyan lehet ezeket a helyeket teljesen más célra is használni.

Szunyogh László szerint a tér ebben a megújult formában jobban vonzza majd a fiatalokat. A KálvinKolor festéses kialakítása egy hónapon belül elkészül. Július közepén érkezik a nyolc műanyag utcabútor, amikre akár le is heveredhet az ember, július második felében válik teljessé a projekt. És lesz egy okospad is, ami attól „okos”, hogy a környezetében lévők tölteni tudják majd vele a telefonjukat. Az áramfelvétele napelemmel történik, így nem igényel hálózatra való rákötést. 

További videós tartalmakért keresse fel youtube csatornánkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában