Tudta?

2024.06.26. 07:00

Minden zöld jelzést megkapott az Avas szálló újjáépítése - képekkel

Miskolc településszerkezeti tervének és építési szabályzatának módosítása kellett, hogy megkezdődhessen az Avas szálló épületének felújítása.

Szaniszló Bálint

Hátulról cseppet sem bizalomgerjesztő az Avas szálló épülete, lesz bőven dolga az építőknek

Fotó: Vajda János

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány tulajdonában álló projekttársaság, az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. az Avas szálló műemléki rekonstrukcióját és új oktatási épületszárnnyal történő bővítésének beruházását végzi. 

avas_szallo017
Romos részek vannak bőven a felújítandó Avas szálló épületén
Fotó: Vajda János

A nagyszabású munka tervezése során szükségessé vált a hatályos településrendezési eszközök módosítása, ennek véleményezésére nyílt lehetőség a lakosság számára 2024. május 28-án a miskolci polgármesteri hivatalban. 

A 2024. június 25-én megtartott városi közgyűlésen a testület igent mondott a „Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására” címet viselő előterjesztésre.

Romos, paravánnal takarták el 

Az Avas szállót (vagy régi nevén Korona szálló) nem kell bemutatni a miskolciaknak: a fiatalabbak inkább úgy ismerik, mint az a hatalmas főutcai épületet, ami olyannyira romos, hogy paravánnal borították le a homlokzatát. Az idősebbek a koruktól függően már többet tudnak róla: a szálloda korábbi épülete olyan régi volt, hogy már 1870-ben fel kellett újítani, majd miután lebontották, a helyén 1894-ben nyitották meg az újat. 

Bő kilencven év múltán, 1987-ben lezárták, ki gondolta volna, hogy hosszú évekre, és egyre romosabbá válik majd. 1998-ban eladta a város a Multicasa Consulting nevű cégnek, 1999-re fel kellett volna újítaniuk, ám nem jártak sikerrel.

Hosszú évek huzavonája 

Évekig húzódott az ügy, a hajdanvolt patinás szálló állapota tovább romlott. A cég 2008 környékén belekezdett a felújításba, ám az építkezést különböző okok miatt nem fejezte be. A felszámolást követően 2015-ben visszavásárolta a város, de forrás sosem volt a felújítására. 

Most úgy tűnik, megoldódhat a több évtizedes probléma, hiszen az épületet 2021-ben megvásárolta a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC), a cég hamarosan kezdi a felújítást.

Oktatási és közcélok

Az épület az oktatási intézményt szolgálja majd ki, de mint ahogy lapunknak Konyári György, az MCC miskolci képviselet-vezetője fogalmazott, kinyitják majd a miskolciak felé is, számtalan programot terveznek, valamint étteremnek, kávézónak, könyvesboltnak adhat majd otthont. 

A tervezés már javában folyik. Az érintett területet egyébként már korábban kiemelt fejlesztési területté nyilvánította az önkormányzat közgyűlése. 

  1.  
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában