boon.hu video

2024.06.30. 07:00

Megvan a Helynekem Helyfoglaló 2024. győztese (fotókkal, videóval)

A Helynekem és a Rockinform.hu már 11. alkalommal szervezett tehetségkutatót amatőr zenekarok részére Miskolcon. Idén egy olyan zenekar ért el első helyezést, ami nem ismeretlen a miskolci közönség számára.

Gárdonyi Edina

Hangfoglaló Program, könnyűzenei tehetségkutató a Helynekemben

Fotó: Vajda János

A rendezvény az Öröm a zene tehetséggondozó program miskolci állomása. A nyertes bekerül az országos döntőbe, ahol a fődíj egymillió forint értékű hangszer-, illetve hangtechnikai eszközbeszerzés. Minden zenekar három saját dalt mutatott be. A zsűritagok a produkciók után értékeltek és tanácsokkal is ellátták a fellépőket. A zsűri tagjai Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára, zenész, gitártanár, Károly Tamás, producer, stúdiós szakember, Fekete Szilárd, dobművész, a Rotor volt dobosa, a Gitármánia tábor tanára, Nahaj Péter, zenész, a Sky Fanatic énekese, Pap Dávid 'Page, az Antares dobosa valamint Dér Dávid, szintén az Antares zenekarból volt. A zsűri értékelte a hangszeres tudást, a szöveget, a mondanivalót, az egyediséget és a színpadi összképet is.

Nemcsak egy díj, hatalmas lehetőség

– Az Öröm a zene már a 16. évadát éli, ez Kelet-Közép-Európa legnagyobb tehetségkutató rendszere. Minden évben 25 helyszínen rendezik meg az előválogatókat, húsz belföldi és öt határon túli versengés van. Nagyjából 1000-1100 zenekart hallgatunk meg egy évadban, ebből jön össze az a 25 győztes, aki szeptember végén egy nagy döntőben lép fel, ahol a legjobb elviszi az egymilliós nyereményt. Ezentúl az ott kiválasztott tíz zenekar továbbmehet a Hangfoglaló programba, ahol elnyerhetik a négy és félmillió forintos támogatást, és elég gyakran elnyerik. A nyereményen túl – ami segíti a zenekar indulását – csatlakozhatnak ahhoz a blokkhoz, amit a Hangfoglaló támogat. Eljutnak fellépésekre, fesztiválokra és mentort kapnak maguk mellé 

– nyilatkozta portálunknak Andrásik Remo, az Öröm a zene program vezetője. Hozzátette: nagyon sok ma már országosan ismert zenekar, például a Margaret Island, AWS, Fatal Error is ebben a programban kezdte karrierjét.

Nyolc zenekar mutatta meg magát

– Idén 17 jelentkezés érkezett. Tíz zenekart válogattunk ki, akik közül ketten visszamondták az utolsó pillanatban, így nyolc zenekar mutatkozhatott be ma – mondta el a boon.hu számára Hímer Bertalan Paya, a miskolci esemény szervezője, a Rockinform főszerkesztője. Hozzátette, hogy van olyan zenekar, ami nem először indul el a megmérettetésen. A nap győztes zenekara sem először lépett fel ezen a tehetségkutatón.

Akik nem adják fel

Az Evens zenekar énekese, Zsani kérdésünkre elmondta, hogy az Öröm a zene fordulóin már többször is elindultak, ismerik a rendszert és mindig nagy örömmel érkeznek. Az egri és budapesti tagokból álló zenekar 2022-ben koncertezett először. Modern metált játszanak és negyedik zenekarként léptek a zsűri elé. Zsani az előző tapasztalatokról elmondta:

– Elindultunk azon az úton, amit legutóbb a zsűri tanácsolt. Olyanokat mondtak, amiket nagyon magunkénak tudtunk érezni. Ennek a hatására jöttünk most éppen ezzel a három számmal a mai versenyre.

Az első fellépők

Elsőként a Z-Generation mutathatta meg tudását. A zenekar hermanos diákok másfél éve alakult formációja. Pop-rock stílusban játszottak. A zsűri a dicséretek után elmondta számukra, hogy próbáljanak kilépni a komfortzónájukból és legyenek bátrabbak hangszerelésben. A zenekar a nap végén bemutatkozási lehetőséget kapott a Rádió M-ben, Béres Szabolcs műsorában.

A győztes 

Délután kihirdették az idei Helynekem Helyfoglaló győztes zenekarát. A Gedeon Reflects került az országos döntőbe. A csapat már több miskolci rendezvényen is fellépett, így nem teljesen ismeretlenek a közönség számára. Beértek és megmérettethetik magukat 25 zenekar között ősszel.

A zsűri megtalálta az egyediséget

– Elképesztően ügyesek és tehetségesek voltak mindannyian, akik ma megmutatták magukat. Nagyon megnyugtató, hogy sikerült ebben a nyolcas mezőnyben olyan zenekart találnunk, amit mi igazából keresünk az Öröm a zene programban: akik nemcsak jól zenélnek, hanem ott van bennük az egyediség. Nem próbálnak másra hasonlítani, hanem megpróbálják a saját hangjukat, a saját világukat megzenésíteni. Nagyon jóleső érzéssel megyünk haza, hiszen találtunk egy ilyen zenekart

 – összegezte a nap tapasztalatait Andrásik Remo.

Eredmények

A dobogós zenekarok:

1. Gedeon Reflects

2. Moments Before Disaster

3. Pub Vatis

A Helyfoglaló 2024 további díjainak nyertesei:

– HangArt Recording Studio 10 óra stúdióidőt kapott a Random Characters zenekar

– A Miskolci Kulturális Központ az első 3 helyezett zenekar részére felajánlott egy-egy fellépési lehetőséget valamelyik városi rendezvényen

– bemutatkozási lehetőség a Music Média magazinban: Gedeon Reflects

– bemutatkozási lehetőség a Rádió M-ben, Béres Szabolcs műsorában: Z-Generation

– bemutatkozási lehetőség a Rockinform.hu oldalon: Pub Vatis

– bemutatkozási lehetőség az Európa Rádióban: Gedeon Reflects

– 10 fős video disco belépőjegy a Helynekembe: Z-Generation

– Helynekem koncertbelépő: Pub Vatis

– Sky Fanatic ajándékcsomag, illetve előzenekari fellépési lehetőség: Mood Garden.

– az Ujfalusi Gábor-díjat Czuczor Andor Vázsoly énekes/hegedűs nyerte a Pub Vatisból

További videóinkat megtekintheti youtube csatornánkon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában