Program

2024.06.25. 14:30

Nagyszerű eredményt értek el a sajókazai gyerekek

Személyre szóló matematika példák és gyakorlati órákon elsajátított elmélet a Máltai Iskolákban.

Boon.hu

Fotó: Kovács Bence

A világ legnagyobb online matematika versenyeként hirdetett Matific Olimpián a Máltai Szeretetszolgálat sajókazai Balassi Bálint Általános Iskolájának diákjai a 426 magyar induló közül a 177. helyen végeztek, megelőzve ezzel sok nagyvárosi iskolát. A versenyen való részvétel része volt a hagyományos tanítási modelltől eltérő, a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítő innovatív pedagógiai megoldásoknak, melyek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2023/24-es tanévét jellemezték a szervezet közoktatási intézményeiben.

Húsz közoktatási intézmény

A hagyományos tanítási modelltől eltérő, a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítő innovatív pedagógiai megoldások a diákok mérhető teljesítményében is megmutatkoztak a most záruló tanévben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közoktatási intézményében.

Júniusban 157 végzős diák ballagott el a Máltai Szeretetszolgálat hét általános iskolájából, közülük a korábbiaknál többen, 39-en folytatják tanulmányaikat érettségit adó középiskolában, míg a többiek jellemzően szakképző intézménybe jelentkeztek. A karitatív szervezet húsz közoktatási intézményt tart fenn, iskolái és óvodái jellemzően nehéz helyzetű kistelepüléseken működnek, ahol a gyerekek felzárkóztatásához a hagyományos tanítástól eltérő, rugalmas és innovatív pedagógiai módszerek szükségesek.

Elérhetővé tették a programot

A több mint tíz éve formálódó szemléletmód egyik kézzelfogható eredménye volt, hogy a Szeretetszolgálat általános iskoláiban valamennyi felső tagozatos diák számára elérhetővé tették az egyénre szabott matematika oktatást kínáló Matific programot. 

A tudásszint felmérése után a hiányosságok gyakorlására személyre szóló feladatsort kínáló program költségeit adományokból teremtette elő a karitatív szervezet, a kedvező tapasztalatok után pedig 1500 gyermeknek tette elérhetővé a rendszer használatát. Májusban a világ legnagyobb online matematika versenyeként hirdetett megmérettetésre 426 hazai általános iskola nevezett be, ezen a Máltai Szeretetszolgálat tarnabodi iskolája a 23. helyen végzett, de a többi iskola is a mezőny első felébe került a gyerekek teljesítménye alapján.

Fotó: Kovács Bence

A Szeretetszolgálat gyöngyösi és devecseri szakképző iskoláiban projekt alapú oktatás váltotta fel a hagyományos tantermi órákat, a tananyagot hathetes periódusokban különféle feladatok megoldása közben sajátították el a diákok. Az arányszámítást például a vendéglátás-turizmus ágazatban tanulók lepénykenyér receptjének változtatásával gyakorolhatták, és a visszajelzések szerint a korábbinál jobban meg is tanulták. Az új oktatási modell eredményességét a tanév végén tett állami záróvizsgák minősítették, melyeken a diákok az előző tanév végén szerzett 3,13-as iskolai átlageredményt 4,25-re javították.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában