boon.hu video

2024.06.23. 15:50

„Hol volt Isten Auschwitzban? Nincs bocsánat a gettók csendjére..." (fotók,videó)

A felszólalók szerint mindent meg kell tenni, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg Auschwitz iszonyatos eseményei.

Édes Richárd

Emlékezés az Avasi izraelita temetőben

Fotó: Batori Peter

Az elhurcolt zsidó mártírok 80. emléknapján tartottak megemlékezést az Avasi Izraelita Temetőben. A felszólalók szerint mindent meg kell tenni, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg Auschwitz iszonyatos eseményei. A holokauszt áldozatairól szóló megemlékezés mindenkiről szól, akinek nem volt más bűne, mint a származása, hangzott el.

Miskolcra is rávetült a holokauszt árnyéka

Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke szerint felfoghatatlan volt, amikor 80 évvel ezelőtt váratlanul zsidókat hurcoltak el otthonaikból, a boltjaikból, az utcáról. Kötelezővé vált a zsidók számára a sárga csillag viselése, a gettósítás. Miskolcon is marhavagonokban hajtották a zsidó öregeket, a nőket és a betegeket, a férfiakkal együtt. Sokan meghaltak a levegőtlen vagonokban, mielőtt megérkeztek volna Auschwitzba. 

A mártír áldozatok napján 1944 elhurcolt áldozatai előtt tisztelgünk, hogy az ő tragédiájuk soha ne történhessen meg újra

 – mondta az izraelita temetőben a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke. 

„Nem lehet elfelejteni az elhurcolt áldozatokat"

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere megállapította: nyolcvan év látszólag nagy idő egy közösség és egy ember életében. Valójában azonban sosem merülhet feledésbe az elhurcolt áldozatok emléke: 

Nem lehet elfelejteni az áldozatokat, akiket szisztematikus kegyetlenséggel pusztítottak el. Nincs bocsánat a gettó csendjére, a marhavagon kerekeinek csattogására. Erre nincs mentség és nincs bocsánat. 

 

Többségük nem tért vissza

Veres Pál elmondta, hogy 1944-ben Miskolc polgárságának fontos közösséget kiszakították a városból. A gyermekek egyik pillanatról a másikra arra lettek figyelmesek, hogy elvitték az osztályból a legjobb padtársukat, a szomszédból a szép lányt, akinek udvarolni szerettek volna. Az eltűnt, elvitt emberek többsége soha nem tért vissza.  

A régi idők rettenetét idézik a mai szörnyűségek

Juhász Ferenc plébános, pasztorális elnök összekapcsolta a mártír áldozatok emlékét napjaink történéseivel: 

„A napok, amiben élünk, kezdenek emlékeztetni arra, amire emlékezünk. Mert most is túszejtés történik és háborúk tombolnak”.

 A pasztorális elnök hangsúlyozta: az emberek megsemmisítő táborokba hurcolása a legszörnyűbb gaztett, és tanulsággal szolgál a jövő számára. Az új generációkkal meg kell ismertetni az emberiség elleni bűnöket. 

„Nyolcvan éve ordas eszmék ragadták el testvéreinket” - mondta Dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke. – 

„Többek között 60 ezer magyar zsidót, akik ismerték Vörösmarty Szózatát. Az áldozatoknak nincs sírjuk, mert krematóriumokban égették el a testüket.” 

Hol volt Isten Auschwitzban?

Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija saját családja történetén keresztül beszélt a holokausztról. Mert szerinte minden zsidónak megvan a holokausztról a saját története. 

„Nyolcvan éve keressük a válaszokat, és azt kérdezzük, miért? Hol volt Isten Auschwitzban, és hol volt az ember? Nyolcvan év után ki kell mondani: ezekre a kérdésekre nincs válasz.”

A főrabbi szerint talán nem is a válaszokat kellene keresni, és az embereket hibáztatni. Az elhunyt szeretteik emlékét fenntartva arra kellene felhívni az új zsidó nemzedéke figyelmét, hogy különleges feladatuk van: legyenek emberek, akik szeretnek, tisztelnek másokat.

„Aki nem azt nézi, mid van, hanem azt, hogy milyen ember vagy.”- foglalta össze gondolatait Markovics Zsolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában