Bemutató

2024.06.28. 07:45

Gólyafiókákat gyűrűztek Bodrogkeresztúron, a „gólya fővárosában” (fotókkal)

Csütörtök délután Bodrogkeresztúron a Zöld Kör Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gólyafióka gyűrűzési bemutatót tartott. A bemutató a madárvédelem népszerűsítése mellett a fehér gólyák életmódjának tudományos kutatása céljából történt. Cikkünkből az is kiderül, miért hívják Bodrogkeresztúrt a térség „gólya fővárosának”.

Gárdonyi Edina

Fotó: Zöld Kör Egyesület

A bemutató Czabány Attila sárospataki gitáros dalcsokrával vette kezdetét. Ezt követte Nagy Károly ornitológus madárgyűrűzése és szabadtéri kiselőadása. A fiókákat a madárvédelmi szakember és segítői emelődarus gépkocsival szedték ki a fészekből és a földfelszínén gyűrűzték meg őket. A fiatal egyedekről külön-külön vettek fel adatokat. 

A gyűrűzési bemutató előtt és után a több tucat érdeklődő a Gólyavédelmi központ kiállítótermében tárlatvezetést tartottak, amely során a látogatók ismereteket szerezhettek a fehér gólyák életmódjáról, vonulásáról és védelméről.

A gólya fővárosa Bodrogkeresztúr

Északkelet-Magyarország „gólya fővárosa”, Bodrogkeresztúr, hiszen a térség legnépesebb gólya populációja él itt – mondta el a boon.hu kérdésére Molnár Antal, a Zöld Kör Egyesület elnöke. Azt is elmondta, hogy 35 lakott fészekből – amelyekében 93 fióka nevelkedik – három fészekalj összesen 11 fiókáját gyűrűzték meg csütörtök délután. 

A hagyományteremtő céllal megrendezett bemutató célja a madárvédelem népszerűsítés mellett a fehér gólyák életmódjának tudományos kutatása – tette hozzá az elnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában