boon.hu video

2024.06.18. 15:51

"Fegyveres rablókat" fogtak el a rendőrök Pálháza és Filkeháza között - fotók, videó

Teljes útzár, villogó rendőrségi autók, felfegyverzett rendőrök várták június 18-án, kedden a szlovák-magyar határ közelében a Terebesi Slovnaft benzinkút kirablóit. A Pálháza és Filkeháza között utazók látványos elfogásnak lehettek szem- és fültanúi minden kockázat nélkül, hiszen csak egy államhatáron átlépő üldözési gyakorlatról volt szó, amiben fegyveres rablókat fogtak el.

Galambos Eszter

Államhatáron átlépő üldözési gyakorlat a szlovák és a magyar hatóság együttműködésével. Fotó: Vajda János

Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, hogy az államhatáron átívelő üldözési gyakorlattal azt szimulálják, hogy ha egy külföldi területről - ebben az esetben a szlovák oldalról - jönnek át feltételezett fegyveres bűnözők, akkor a két rendőri egység összehangoltan meg tudja-e állítani, vagy fel tudja-e tartóztatni őket. Ilyen esetben ugyanis lehetnek nyelvi akadályok, de ha a szlovák és magyar szervek megfelelően együtt tudnak működni, akkor minden gördülékenyen megy. A gyakorlat célja még, hogy a szlovák és magyar fél közötti kommunikációt javítsa és a kommunikációs elősegítő mobil készülékek (rádiók, mobiltelefonok, chat, videóhívás) működését felmérje.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Kattant a bilincs a szlovák fegyveres bűnözőn

A szóvivő elárulta, hogy a „bűnöző” karaktereknél volt ugyan fegyver, de mivel ez csak egy gyakorlat, természetesen nem volt megtöltve. Ezek a kollégák tudtak ugyan magyarul, de mivel az eljátszott személyek szlovákok, ezért úgy tettek, mintha nem értenék a nyelvet és nem engedelmeskednek a felszólításnak. A szóvivő érdekességképpen azt is elmesélte, hogy mikor tavaly volt egy ilyen szimulációs gyakorlat - akkor Miskolcról mentek Kassa felé -, pontosan ebben az időben, élesben is történt egy elfogás.

A mostani feladat végrehajtása a Pálháza és Filkeháza közötti 3719-es út 14-es kilométer 500-as szelvényénél történt. Az üldözési gyakorlatban a Borsod-Abaúj- Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Tevékenység-irányítási Központja és a Sátoraljaújhelyi-Slovenske Nové Mesto magyar-szlovák kapcsolattartási szolgálati hely és a szlovák társhatóságok vettek részt.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában