Utánajártunk

2024.06.14. 07:00

Engedély nélküli szobor Miskolcon

Olvasói jelzést kaptunk, miszerint a Tátra utcában Dr. Ámbédkárt ábrázoló szobrot illegálisan, a városi közgyűlés jóváhagyása nélkül állították fel. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a miskolci polgármesteri hivatalt és a Dr. Ámbédkar Iskola igazgatóját is.

Boon.hu

Dr. Ambedkar szobra a róla elnevezett iskolánál, de közterületen

Fotó: Vajda János

Derdák Tibor, a Dr. Ámbédkar Iskola igazgatója elmondta, hogy a Dr. Ámbédkárt ábrázoló mellszobor az indiai kormány ajándéka volt közel tíz éve az iskolának:

- Az indiai nagykövetek intézték sorban egymás után: egyikük észrevette, hogy létezik az iskolánk, felvette velünk a kapcsolatot, részt vett a rendezvényeinken. A következőnek eszébe jutott, hogy ajándékoznának egy szobrot Dr. Ambédkárról, a harmadik nagykövet pedig átadta nekünk a szobrot.

Ezért állították engedély nélkül

- Valóban nincs hivatalos engedélyünk a szoborra, hiszen amikor írásban megkerestük Varga Andrea alpolgármestert, az volt az álláspont, hogy Miskolcnak nincs kötődése Dr. Ámbédkar személyéhez, ezért nem tudják elképzelni, hogy közterületen álljon a mellszobra – ismertette az igazgató a szobor állításának körülményeit. A boon.hu kérdésére elmondta, hogy a szobrot 2022. március 21-én, az antirasszista világnapon állították fel.

- Valóban közterület a Tátra utca, de az iskolánk bejárata, így elhelyeztük a szobrot. Amint az új városi közgyűlés megkezdi a munkáját, újra nekirugaszkodunk az engedélyeztetésnek – nyilatkozta Derdák Tibor.

India büszke azokra a cigány fiatalokra, akik itt tanulnak, és szeretnénk, ha Miskolc is büszke lenne rájuk

 – zárta a szavait az igazgató.

Orsós János, a Dr. Ámbédkar Iskola alapítója és fenntartója, a Dzsaj Bhím Közösség elnöke az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Miskolc lakóinak joga van eldönteniük, hogy kihez kötődnek.

Az iskola küldetésével kapcsolatban elmondta:

Iskolánk olyan észak-magyarországi közösségeket szolgál ki, ahol az érettségizettek aránya jelenleg 1 százalék alatt van. A sajókazai, laki, alsóvadászi, homrogdi cigánytelepeken több ezer ember él, akiket a középfokú közoktatás nem ér el. Hiszünk abban, hogy megfelelő pedagógiai munkával más hazai lakosságcsoportokhoz hasonlóan itt is érettségit és versenyképes szakmát lehet adni a diákok kezébe. Fiatalokat és felnőtteket együttesen tanítunk, mert ha egy családból többen is tanulnak, nagyobb az esély a sikerre. Iskolánk szegregált környezetben jön létre, mégis a társadalmi integráció útját járja. Magas szintű oktatási szolgáltatást hozunk létre abban a közegben, amely teljesen ellátatlan.

Az önkormányzat kezdeményezte az egyeztetést

Az üggyel kapcsolatban Miskolc város polgármesteri hivatalának sajtóosztályától a következő tájékoztatást kaptuk:

- Az érintett szobor elhelyezésére a közgyűlés hozzájárulása, engedélye nélkül került sor. Az engedély hiánya miatt a Dr. Ámbédkar Iskola vezetőjével a jogkövető magatartás elősegítése érdekében egyeztetést kezdeményezett az önkormányzat, azonban az intézmény részéről együttműködési szándék nem mutatkozott. A város az iskola vezetőjét többször felszólította a szobor eltávolítására, azonban arra a mai napig nem került sor.

Körültekintően járnak el

Tekintettel arra, hogy a szobor közterületről történő eltávolítása, illetve magánterületre történő áthelyezése hatósági eljárás – így kötelezés, stb. – alá nem vonható, éppen ezért az önkormányzat vizsgálja, hogy milyen egyéb úton tud érvényt szerezni az önkormányzati rendeletben foglaltak betartatására. Ennek során azonban a nemzetiségi jogokra tekintettel körültekintően szükséges eljárni, mivel a helyi közösség részéről nem érkezett panasz, vagy egyet nem értést kifejező megkeresés.

Ki Dr. Ámbédkár?

Bhímráo Rámdzsí Ámbédkar indiai jogász, közgazdász, politikus és társadalmi reformer, az indiai érinthetetlenek, a nők és a munkások jogaiért folyó mozgalom vezéralakja, buddhista szent. A független India első igazságügyi minisztere, India alkotmányának megtervezője.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában