Nem jó hír

2024.06.15. 11:30

Eltűnt! Egy ideig még biztosan nem lesz végig járható a Tokaj és Bodrogkeresztúr közötti kerékpárút

Két keréken jó dolog kalandozni Tokaj környékén, kivéve, ha a borok városából Bodrogkeresztúr felé kerekezik az ember, arra ugyanis egy helyen eltűnik a bicikliút.

Szaniszló Bálint

A kerékpárútszakasz le van zárva

Fotó: BOON

Jó egy esztendővel ezelőtt adták át a Kopasz-hegy körüli rendszerhez szervesen kapcsolódó - Tokaj és Bodrogkeresztúr közötti - kerékpárutat. Az alapelvek szerint a kerékpárutak építésének eredménye ugyanis, hogy segíti például az emberek munkába járását, de nagyon fontos szerepük van a turisztikában, idehenforgalomban. Egyre terjedőben van a kerékpáros turizmus, amely igazán kiváló minőségű kerékpárutakon képzelhető el.  

beomlott-kerekpar-ut-08-aj
Ilyen állapotban van a Bodrogkeresztúr és Tokaj közötti kerékpárút egy része
Fotó: BOON

Nagyon jó példa minderre a tokaji Kopasz-hegy körüli kerékpárút, amely - teljes elkészültével - remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít a kirándulni vágyóknak és a sportkedvelőknek.

A kerékpárút beomlott a Bodrogba

Nem kis üröm az örömben, hogy a Tokaj és Bodrogkeresztúr közötti kerékpárúton az egyik szakasz jelenleg nem használható, mert egyszerűen beomlott a Bodrogba egy részen.  

A boon.hu 2023. ősz elején szűmolt be arról, hogy Bodrogkeresztúr és Tokaj között a kerékpárút menti területen megcsúszott a rézsű, ráadásul a vis majornak minősített helyzet részben az állami kezelésben lévő országos autós mellékutat is érintette.  

Akkor a havaria helyzetre való tekintettel, a közlekedők biztonsága érdekében a 7,5 tonnánál nehezebb járművek áthaladását korlátozó intézkedést vezettek be a szakemberek és a kerékpárút felőli forgalmi sávot is lezárták. Így azóta jelzőlámpás forgalomirányítás van érvényben.

Hosszú ideiglenes állapot 

Azért, hogy a további rézsűcsúszást megakadályozzák, és a végleges helyreállításig legalább félpályán haladhasson a forgalom, a szakemberek egy védfal építési munkáit kezdték el 2023. szeptember 11-én, hétfőn. A szádolási, vagyis védfal építési munkák idején teljes útzár volt érvényben, a munkák befejezésével pedig szeptember 17-e óta - mind a mai napig - félpályán, jelzőlámpás irányítás mellett haladhat a forgalom.  

Egyúttal a 7,5 tonnás súlykorlátozás is érvényben maradt a további beavatkozásokig.

A terveket engedélyeztetik

Nyilvánvaló, hogy a végleges helyreállítás egy összetett feladat, amelyhez részletes és átfogó tervezés szükséges. 

Megkérdeztük a Magyar Közút Nonorofit Zrt. kommunikációs osztályától, hogy várhatóan meddig lesz érvényben a korlátozás és lehet-e tudni a helyreeállítás mentét, ütemezését. Kérdésekinkre  Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető válaszolt. Mint elmondta, a kerékpárút önkormányzati projekt kereteiben épült és az üzemeltetést is az érintett önkormányzatok látják el. Az új kerékpárúthoz épült töltésszélesítés szakadt le, ami így az azzal párhuzamosan futó mellékutat is érintette. 

A helyreállítási tervek engedélyeztetése folyamatban van, maguk a kivitelezési munkálatok a jogerős építési engedély birtokában és a szükséges forrás rendelkezésre állását követően kezdhető meg, addig a jelenlegi korlátozások maradnak érvényben. Pontosabb ütemezés ennek fényében és a majdani beruházó kijelölését követően adható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában