Felsőfokú képzés

2024.06.20. 13:25

Együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a CATL

A 2011-ben alapított kínai akkumulátorgyártó és technológiai vállalat az elektromos járművek és energiatároló rendszerek lítium-ion akkumulátorainak, valamint akkumulátor-menedzsment-rendszereinek gyártására specializálódott. Innovációs elképzeléseikhez az egyetemről is várnak szakembereket.

Ujlaki Attila

Újabb céggel kötött együttműködési megállapodást a Miskolci Egyetem

Fotó: Ujlaki Attila

Csütörtökön ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást a Miskolci Egyetem és a Contemporary Amperex Technology (rövidítve CATL – a szerk.), amelynek egyik gyára Debrecenben található. Prof. dr. Horváth Zita, az egyetem rektora kiemelte, hogy szimbolikus jelentőséggel bír az együttműködés, hiszen 75 éve kezdte meg az egyetem a működését és 75 éve vette fel Kínával a diplomáciai kapcsolatokat is Magyarország. 

Hagyomány és innováció

A Miskolci Egyetem hazánk azon kevés intézményei köze tartozik, ahol 10 éve konfuciusz intézet működik és kínai nyelvet tanulhatnak a diákok, ezekre egyre nagyobb az érdeklődés

– mutatott rá. Azt is elmondta, hogy korábban az összes térségben működő kínai vállalatot meghívtak és arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen területen tudnak együttműködni.

 Az intézményünk egyszerre ápolja a hagyományait és fontos számára a tradíció, ugyanakkor figyelünk a jelen kor kihívásaira is 

– hangsúlyozta. 

Tehetségeket keresnek

Jason Chan, a CATL európai operációért felelős ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy számukra megtiszteltetés, hogy aláírhatják ezt a megállapodást. Rámutatott: ez nem egy egyszerű iparág, mert rengeteg innovációra van szükség. „Azért vagyunk itt, hogy megtaláljuk azokat a tehetségeket, akik részt tudnak venni ebben a megújulásban és fejlesztésben” – hangsúlyozta.

Rohamos fejlődés 

Az elektromos autók az utóbbi években rohamos fejlődésen mentek keresztül, és ma már nem csupán alternatívát jelentenek a belső égésű motorokkal szemben, hanem a jövő közlekedésének meghatározó szereplőivé váltak. Az innovációk számos területet érintenek, az akkumulátor-technológiától kezdve a töltési infrastruktúrán át egészen az autonóm vezetésig és a fenntarthatóságig. Az elektromos autók legnagyobb kihívása és egyben legnagyobb lehetősége az akkumulátorok fejlesztésében rejlik. Az új generációs akkumulátorok jelentősen megnövelték az energiasűrűséget, ami azt jelenti, hogy kisebb méretben és súlyban több energiát tudnak tárolni. Ez nemcsak a járművek hatótávolságát növeli meg, hanem a teljesítményüket is javítja. A gyorsabb töltési lehetőségek szintén kulcsfontosságúak. Az új technológiák lehetővé teszik az akkumulátorok mindössze 15-30 perc alatt történő feltöltését, ami jelentősen csökkenti a töltésre fordított időt. Emellett a szilárdtest akkumulátorok is egyre nagyobb figyelmet kapnak, amelyek nemcsak biztonságosabbak, hanem hosszabb élettartamot is biztosítanak.

Töltési Infrastruktúra

A töltési infrastruktúra fejlesztése nélkülözhetetlen az elektromos autók széleskörű elterjedéséhez. Az autópályák és városi környezetek mentén telepített gyors-töltőállomások lehetővé teszik a hosszabb utak megtételét is, így az elektromos autók nemcsak városi közlekedésre, hanem hosszabb távokra is alkalmasak. A vezeték nélküli töltési technológiák is ígéretesek, mivel lehetővé teszik a járművek parkolás közbeni induktív töltését, ami kényelmesebbé teszi a töltési folyamatot. Az otthoni töltőberendezések elterjedése szintén hozzájárul a kényelmes és költséghatékony töltéshez, lehetővé téve az éjszakai töltést.

Fenntartható 

Az elektromos autók fejlesztése során kiemelt hangsúlyt kap a fenntarthatóság és az újrahasznosítás. A járművek gyártásához egyre gyakrabban használnak környezetbarát anyagokat, és az akkumulátorok újrahasznosítása is egyre nagyobb szerepet kap. Az újrahasznosított anyagok használata nemcsak a környezetterhelést csökkenti, hanem a gyártási költségeket is. Az elektromos autók innovációja tehát nem csupán a technológiai fejlődésről szól, hanem a fenntartható és zöld jövő megteremtéséről is. Az új fejlesztések és technológiák lehetővé teszik, hogy az elektromos járművek egyre inkább a mindennapi élet részévé váljanak, és hozzájáruljanak egy tisztább és fenntarthatóbb világ megteremtéséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában