boon.hu video

2024.06.20. 14:14

Balogh Petya: Csődbe megy az a cég, amelyik nem figyel a technológiára (fotókkal, videóval)

Egy vállalat végleg lemaradhat a versenyben, ha nem alkalmazza napi tevékenységében a mesterséges intelligencia lehetőségeit.

Édes Richárd

Balogh Petya tartott előadást a Bokik-rendezvényen Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Balogh Petya, a Cápák között üzleti showműsor egyik „cápája” mutatta meg a cégvezetőknek, mekkora versenyelőnyt jelent a mesterséges intelligencia a vállalatok működésében. A vállalkozó a Borsodi Kereskedelmi- és Iparkamra (BOKIK) szervezésében tartott workshopot Mezőkövesden, a Balneo Hotel Zsóri Thermal & Wellnessben.

„Technológiával játszok”

Balogh Petya programozóból lett vállalkozó és startupper. Már hétéves korában érdeklődött a programozás iránt. Ahogy egyre jobban elmerült a területben, startupperré vált az NNG-ben, később angyalbefektető lett és három lány édesapja. 

Úgy terveztem, hogy eladom a tulajdonrészem az NNG-ben, és nyugdíjba megyek, de az életnek más tervei voltak velem. Angyalbefektetőként dolgoztam tovább, mert szeretnék minél több sikeres magyar céget kijuttatni a világpiacra

 - beszélt a startupok ökoszisztémáról Balogh Petya. 

Előadásának egyik központi gondolata szerint a mesterséges intelligencia megállíthatatlanul megérkezett a munka világába, teljesen felforgatta a meglévő szektorokat, megváltoztatja a jelenlegi szakmákat és állásokat. Az első tanulmányok alapján az MI adta eszközöket használó kollégák 30-60%-kal magasabb hatékonyságot értek el a feladataik elvégzésekor. Úgy látja: ez akkora különbséget jelent, ami teljesen átrendezheti a piacot. Ezért kezdett országszerte workshopot tartani a cégvezetőknek arról, hogyan tudják bekapcsolni a mesterséges intelligenciát, a modern technológiát vállalatuk innovációjában.

A mesterséges intelligencia ugrásszerű fejlődését szinte lehetetlen lekövetni

Az MI működése és alkalmazása manapság mindenkit érdekel, egy cég sem hagyhatja figyelmen kívül a 21. században. Felhívta a figyelmet arra, milyen lendületesen kezdődött a technológiai áttörés. 

Az 1950-es években rájöttek, hogyan lehet homokból pénzt csinálni. A Szilícium-völgyben egyre több mikrochip és tranzisztor látott napvilágot

 - mutatott rá a fejlődés ívére Balogh Petya.  

Beindult a számítógépek korszaka, így a gépi intelligencia egyre több logikai döntést hozott. Fejlődött az informatika, elkezdett duplázódni, majd sokszorozódni a gépek tudása. Ez veszélyt is rejt magában: amit megduplázol, az idővel elszakadhat az irányításod alól.

Mert ha a kiindulópont milliárdszorosára növelünk egy technikát, akkor azt nem lehet ellenőrizni. Ez akkor aggasztó, ha a működése kihat az egész társadalomra. Az emberi agyat pedig nem arra találták ki, hogy felfogja az exponenciálisan gyorsuló növekedést. 

A technológiai ugrás kihat a vállalatokra

Rendkívül gyorsan változik a technológia, és ha erre nem reagál gyorsan egy cég, akkor az hamarosan csődbe megy. Mert nem fejlődik, idővel elszáguld mellette a piac, hiszen a technológia magával húzza a gazdaságot. 

Megjelent az iPhone. Ezen a Nokia vezetői kezdetben nevettek, nem is tartották igazi telefonnak. Úgy érezték, elejtik az emberek, összetörik, semmire sem lesz jó. Eltelt három év, és szinte minden Nokiásnak iPhone-ja lett 

 - hozott a tendenciára egy látványos példát. Hasonlóan járt a legrégebbi brit utazási irodának számító Thomas Cook vállalat. Az 1841-es alapítású vállalatot Balogh Petya szerint a netes keresés és a felgyorsult foglalási rendszer forradalma végezte ki, ami elment a régies Thomas Cook-formátum mellett. 

A ChatGP-nek még nincs humorérzéke 

A vállalkozó úgy látta: a mesterséges intelligencia villámgyorsan fejlődik, azonban még nagyon messze van az emberi gondolkodás tökéletes modellezésétől. Az emberi agysejtek gondolatmorzsákat és összefüggéseket keresnek, egyetlen agysejt 10 ezer másikhoz is kapcsolódhat. Balogh Petya neurális hálózatokat is tervezett: ezek között az idegrendszerben is fontos szinapszisok mélyebb összefüggéseket kódolnak. 

Az irónia, a humor már egy mélyebb réteget és összefüggést képvisel, egy sokadik értelem. A ChatGP mindig összefüggéseket keres, mégsem ás annyira mélyre, hogy humorérzéke legyen

- tárta fel az MI egyik gyengeségét a startupper. 

A munka világában azonban a mesterséges intelligenciának egyre nagyobb a jelentősége. Hiszen a tudósok már emberi méretű neurális hálózatokat működtetnek, ami jelentősen megkönnyítheti és felgyorsíthatja a munkahelyi feladatok megoldását. 

További videós tartalmainkat a youtube csatornánkon tekintheti meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában