Helyi közélet

2024.05.21. 17:30

Az üzenet: tisztelettel adózni az ősöknek (fotókkal)

Ebben a házban alapította Szalay Mihály gyógyszertárát a „Madonnához" 1924-ben.

Pap Gyula

Műsort is adtak az ünnepségen

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

- A mai napon egy új kezdeményezés első mérföldkövénél vagyunk, melyből a reményeink szerint hagyomány lehet – fogalmazta meg dr. Szalay Annamária, a „Tisztelet az Ősöknek” elnevezésű emléktábla-avatással egybekötött emlékkonferencia moderátora kedden Abaújszántón.

Megőrizni emlékezetünkben

- A mai napon a helyi egészségügy múltját elevenítjük fel, hagyományaink elhozzák nekünk a múltunk erejét, segítenek megérteni és megélni a jelent, biztonságot és kapaszkodót nyújthatnak a jövőhöz – fejtette ki a moderátor. Az esemény fővédnökei voltak dr. Hörcsik Richárd és dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, védnökök Sáfián Ádám Abaújszántó polgármestere és dr. Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

- Történelmi településeinken, így Abaújszántón is, a gyógyszerészek generációkon keresztül véleményformáló, mértékadó személyiségei voltak közösségük társadalmi, egyházi, művészeti, kulturális közéletének. Bízom benne, hogy a mai alkalom is hozzájárul ahhoz, hogy ezek a kiváló emberek, munkásságuk, elfoglalhassák az őket megillető helyet – fejtette ki dr. Fazekas Sándor.

- Számunkra nagyon fontos a múlt, elődeink tisztelete, ezért is örültünk a kezdeményezésnek, és mindenkinek tartalmas napot kívánunk – üzente Sáfián Ádám polgármester, aki betegség miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Az ünnepség során leleplezték az emléktáblát, amely megemlékezik, miszerint: „Ebben a házban alapította Szalay Mihály gyógyszertárát a »Madonnához« 1924-ben”. A centenárumi ünnepség az iskolások és Plósz Csilla Margit tárogató művész műsora után történeti konferenciával folytatódott, mely során szó esett a gyógyszerészet fejlődéséről, az egészségügy XIX-XX. századi helyzetéről, megemlékeztek Szalay Mihály és Török József gyógyszerészekről, és szemelvényeket mutattak be a magyar gyógyszerészet fejlődéséből. A programot egy, a karcagi Betánia gyógyszertárban tett virtuális séta zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában