Három az egyben?

2024.01.29. 20:00

A kávézó mellett másra is pályázni kell az Avason (fotók)

Miskolc - Megjelent a pályázat a vendéglátó egységekre, kicsit más, mint az előző volt.

Hajdu Mariann

A kilátóban lévő kávézó üzemeltetésére immár másodszor írták ki a pályázatot

Fotó: Ádám János

Újra kiírta a város a pályázatot az Avas kilátó kávézójának üzemeltetésére, a dokumentumok benyújtási határideje február 5-e, azaz jövő hétfő. Ez alkalommal másodszor futnak neki a pályáztatásnak: első körben nem tudott eredményt hirdetni a miskolci önkormányzat. Hogy pontosan mi lehetett az ok, nem tudni, portálunk akkor úgy értesült, hogy bár pályázó volt, de egyetlen érvényes pályázat sem érkezett be. Informátoraink szerint a pályázatban kiírt bérleti díj összege túl magas volt, kitermelhetetlen, nagyjából a fele lenne reális. Már csak azért is, mert a helyiségek berendezése is főként a pályázókra vár, amely százmilliókba kerülhet, félő, hogy sosem térül meg a ráfordított összeg.  

Egyetlen dokumentáció jelent meg

A mostani kiírás érdekessége, hogy míg korábban két pályázatot írtak ki (a másik a még csak félig kész, az Avas kilátó lábánál megvalósuló amfiteátrum vendéglátó egységének üzemeltetésére szólt), most viszont csak egyetlen dokumentáció jelent meg a Miskolc Holding ingatlangazdálkodással foglalkozó oldalán a letölthető dokumentumok között. Az egyetlen pályázat azonban három vendéglátóegység bérlésére vonatkozik: az Avas kilátó presszó szintjén lévő helyiségre, az említett kilátó előtti épület vendéglátó egységeire, valamint a Nagyavas alsó során található Bortanya üzemeltetésére. A kiírásban piros betűkkel ez olvasható: „A pályázat eredményes elbírálásának feltétele, hogy a pályázó egyidejűleg mindhárom helyiségre érvényes pályázati anyagot nyújtson be", továbbá, hogy a miskolci önkormányzat egy vonatkozó rendeletében foglaltaknak – ez a szilárd hulladékok kezelésével kapcsolatos – minden esetben eleget tegyen.

Március 15-én már nyitnának?

A kiírás szerint a Bortanyán minőségi vendéglátás és szálláshely szolgáltatást kell nyújtania a leendő bérlőnek, minimum 5 évre lehet bérbe venni havi 609393 forint + áfáért, bár ez az időszak közös megegyezés szerint további öt évre meghosszabbítható.  

avastetoi-epitkezes-15-aj
Az amfiteátrum építése még folyik, a tervek szerint tavaszra készülnek el vele
Fotó: Ádám János

A másik két egységre vonatkozó kiírás csaknem ugyanaz, mint az előző, sikertelen pályázat esetén volt, legalább is a bérleti díjat figyelembe véve. Az amfiteátrum vendéglátó egysége, komfortpontjai, valamint információs és kiállító tér üzemeltetésének havi bérleti díja 1 millió 146 ezer forint lenne (és az áfa), a kilátóbeli kávézóban pedig magas színvonalú vendéglátást várnak el havi 403 922 forint + áfa bérleti díj mellett. Itt elvárásként szerepel még, hogy a presszó kialakítása legalább a tavaszi szezon kezdetére (2024. március 15.) készüljön el. Azt nem tudni, hogy ez a kitétel direkt került bele, vagy véletlenül maradt-e benne az előző kiírásból. Mert a mostani pályázatban is szerepel akárcsak az előzőben a csatolt mondat: „az átadás napjára (2023. dec. 16.-2024.jan.20. közötti nap) színvonalas catering szolgáltatást már tudjon nyújtani" a bérlő. Ez az időpont viszont már a múlté.

Előnyben részesül, aki mindhármat üzemeltetné

A három vendéglátóegység bérbeadásának célja a kiírás szerint "hogy egy olyan rekreációs, a lakosság aktív pihenését és kikapcsolódását segítő közpark és hozzá kapcsolódó épületek jöjjenek létre, melyek a terület „élővé tételét” segíthetik. 

A benyújtási határidő tehát jövő hétfő, a pályázatokat február 9-én bontják. 

A miskolci városháza sajtóosztályától kérdeztük, miért döntöttek úgy a pályázat kiírói, hogy a három egységet együtt pályáztatják meg. Azt is kérdeztük, miért találják bérleti díjként reálisnak az említett (sokak által túl magasnak tartott) összegeket. Kérdéseinkre a következő választ kaptuk: "a bérleti díjat Miskolc MJV. 10/2023 (IV.28.) rendelete alapján kalkulálta ki az Ingatlanfejlesztési Igazgatóság, attól eltérni jelenleg nem áll módjukban. Előnyben részesítik azon pályázókat, akik mindhárom egységet üzemeltetni szeretnék, így a pályázó jövőbeli üzemeltető fix költségei csökkenhetnek, és hatékonyabban üzemeltetheti a projekt keretein belül megújult és megvalósult vendéglátó egységeket".

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában