Nehéz felismerni

2024.01.09. 19:00

Együtt élünk a húsevő baktériummal

A harminchárom éves ózdi férfi kicsit több mint egy hét alatt belehalt betegségébe.

Répássy Olívia

Húsevő baktérium.

Forrás: GettyImages

Fotó: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Budapesten dolgozott, így Vácott kezelték azt a fiatal apukát, akinél, ha hamar felismerik a betegséget, egy antibiotikumkezelés elég lett volna, hogy megmentse az életét. December 29-én fedezték fel a baktériumot, január 8-án a beteg meghalt.

Nem tudják, mi okozza a változást

Csilek András infektológus elmondta, a húsevő baktérium, más néven streptococcus pyogenes egy „sima" baktérium.

„Megél a bőrünkön, de olykor olyan enzimet termel, ami elbontja a fehérjét. Tehát ha bőrünkön seb keletkezik, és ebbe bekerül, nem hagyja meggyógyulni azt, folyamatos gyulladást okoz, és elfolyósítja a lágy részeket. Nem tudjuk, mi váltja ki ezt a folyamatot – mondta az orvos, aki a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke. – Antibiotikummal legyőzhető a baktérium, de a gyulladás már nehezen kontrollálható."

Mint azt az infektológus elmondta, ez a baktérium felelős a tüszős mandulagyulladásért is, hiszen toxint is tud termelni.

„Nehéz felismerni, hogy ez a baktérium okozza-e az adott tünetet, mert például egyszerű belázasodás esetén nem gondolunk rá – mondta a doktor, aki hozzátette, hasonlóan működik egy másik baktérium, a staphylococcus aureus is. – Ez okozhat egy sima pattanást, de akár egy orbáncot is. Több mint harminc százalék a mortalitása, ami azt jelenti, hogy minden harmadik ember belehal" – mondta Csilek András.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában