Ezt kell tudni

2023.10.04. 17:30

Még nem veszik át a használt gumiabroncsot

A hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni.

Ujlaki Attila

Mindannyiunk érdeke, hogy ne ilyen kép fogadja az erdőn, mezőn a turistákat

Fotó: Cseh Gábor

Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amelyeket a hulladékgazdálkodásért felelős Mohu Mol Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek – mondta korábban Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleménye szerint. Az államtitkár emlékeztetett, júliustól az országban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer. 

Uniós kötelezettség 

Az új rendszerrel együtt Brüsszel elvárásainak megfelelően bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert is, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért. Az intézkedéssel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás és emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez. 

Jelezték: a Tisztítsuk meg az Országot! projekt részeként eddig több százezer tonna elhagyott hulladékot számoltunk fel főként közterületeken, erdőkben, folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. Úgy folytatták, hogy az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását segíti a HulladékRadar applikáció is, amelynek már közel 30 ezer felhasználója van. Emellett második alkalommal hirdettek azbesztmentesítési pályázatot és szállítják el ingyenesen ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag-hulladékot a lakosságtól, valamint közel 300 tonna növényvédőszer-hulladék begyűjtésében és ártalmatlanításában támogatták a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát. 

Türelmet kérnek 

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra – így a gumiabroncsra is – speciális szabályok vonatkoznak. Ennek megfelelően a hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni, és a Mohu Mol Zrt., illetve alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazónak kell leadni, akik ingyenesen átveszik – tették hozzá. Mi is megkerestük vármegyénk több hulladéklerakóját, ahol azt mondták, hogy még nem veszik át a gumiabroncs-hulladékokat, és kérték, hogy forduljunk az üzemeltetőhöz. 

Megtettük, akik annyit elmondtak portálunknak, hogy még egy kis türelmet kérnek a lakosságtól, mert több engedély beszerzése folyamatban van, és néhány részletszabályozás kidolgozása is. Ugyanezt erősítette meg a Mirehu Nonprofit Kft., amely azt hangsúlyozta, hogy minden változásról tájékoztatja a lakosságot. A gumiabroncsokból származó hulladék jelentős környezeti problémát okozhat, mivel a gumi nem bomlik le könnyen vagy gyorsan. 

Veszélyes hulladék 

Amikor gumiabroncsok elhasználódnak és kidobódnak, gyakran hosszú évekig vagy évtizedekig a környezetben maradnak. Ez ökológiai terhelést okozhat, mivel a gumiból kémiai anyagok szabadulhatnak fel a környezetben. A gumiabroncsok éghető anyagok, és ha nem megfelelően tárolják vagy kezelik őket, akkor tűzveszélyt jelenthetnek. Amikor gumiabroncsokat elégetnek, a tűz során káros anyagok és mérgező gázok keletkezhetnek, például szén-monoxid és kén-dioxid. A gumiabroncsokból származó por és részecskék szintén egészségügyi veszélyeket jelenthetnek. A gumiból származó por belélegzése vagy bőrrel való érintkezése allergiás reakciókat vagy irritációt okozhat. Azért is fontos, hogy a gumiabroncsokat megfelelően kezeljék és hasznosítsák, mert lehetőség van azok újrahasznosítására. Például gumi padlóburkolatok, útburkolatok, játékok és egyéb termékek gyártásához használják fel. Ezzel pedig csökkenthető a környezeti terhelés és a hulladéklerakók terhelése. Az elhasznált gumiabroncsokat általában szakosított újrahasznosító létesítményekben dolgozzák fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában