Vizsgálják

2023.09.12. 11:30

Hogy juthatott mérgező gáz a levegőbe Sajóbábonyban?

Négy embert szállították kórházba.

Horváth Imre

A fotó illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Foszgénszivárgás történt Sajóbábonyban még augusztus 28-án, tudta meg a boon.hu. Egy növényvédő szerek gyártásával foglalkozó helyi cég miatt kerülhetett a foszgéngáz a szabadba, erről a vármegyei kormányhivatal tájékoztatta a HVG-t. 

A katasztrófavédelem a helyszínen többnapos, átfogó ellenőrzést tartott. Ezzel kapcsolatban Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta portálunkat: augusztus 28-án a Sajóbábony településen működő, felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem karbantartása során kis mennyiségű veszélyes anyag jutott ki. 

Négy munkavállalót megfigyelésre kórházba szállítottak. Az esemény körülményeit az iparbiztonsági hatóság jelenleg is vizsgálja. 

Triphosgene,Is,A,Chemical,Compound,That,Is,Used,As,A
A műanyaggyártásnál használják
Fotó: Igor Petrushenko

Veszélyeztetés 

Az ügyben a Miskolci Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást – ezt már a vármegyei rendőr-főkapitányság tudatta lapunk megkeresésére. Szintén megerősítették, hogy az eseménnyel összefüggésben augusztus 28-án négy személyt szállítottak kórházba orvosi megfigyelés céljából, haláleset nem történt. Az ügy körülményeit a rendőrkapitányság szakértők bevonásával vizsgálja. A foszgéngáz belélegzése akár halálos is lehet. Úgy tudjuk, hogy a négy dolgozó amint megérezte a szivárgást azonnal elhagyta a munkaterületet és a biztonsági protokollnak megfelelően és a biztonsági helyiségben kerestek menedéket. Ennek köszönhető, hogy nem történt semmi komoly baj. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában