Fejlesztés

2023.09.22. 18:54

A Szimbiózis Alapítványban sosem pihennek, most éppen focipályát adtak át

Kispályás labdarúgó pályát adtak át pénteken a Szimbiózis Alapítványnál Miskolcon, a Baráthegyi Majorságban. Az átadást a Baráthegy Kupával ünnepelték meg: barátságos mérkőzésekkel a fogyatékossággal élő és lelkes focikedvelő csapatok között.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Egy évvel ezelőtt hozta létre az alapítvány a Baráthegyi Sportegyesületet, hogy a Majorságban élő és dolgozó fiataloknak is biztosítsák a sportolási lehetőséget. Szakember vezetésével, tucatnyi fogyatékossággal élő ember focizik rendszeresen, hogy bebizonyítsák: vasakarattal és kitartással bárki képes legyőzni a korlátait a csapatjátékból pedig önbizalmat nyerni. Kialakítottak számukra egy kispályás labdarúgó pályát is, ahol ezentúl rendszeresen gyakorolhatnak majd. 

A füves futballpálya helyét - amely korábban egy mocsaras, majd legelőként használt terület volt –, a miskolci önkormányzata rendkívül kedvezményes áron bocsátotta az alapítvány rendelkezésére – mondta Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke. Emellett a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet, a Belügyminisztérium és cégek is támogatták a foci pálya kialakítását, amelynek kialakítása két millió forintba került. A pálya mellett elhelyeztek egy konténer öltözőt is, a mellette álló hétvégi házat pedig adományok és önkéntesek bevonásával szeretnék átalakítani.

Azt jelenti, képesek rá

A fogyatékkal élők számára az, hogy focizhatnak és meccset is játszhatnak, az azt jelenti, hogy „én is megtehetem”, „én is olyan vagyok, mint a többiek” – hangsúlyozta az elnök. Nagyon sokat számít nekik, hogy létre jött a pálya, amelyen edzéseket is tartanak egy önkéntes edző hölgy segítségével. Van olyan fiatal, aki kis lépésekben haladt, először csak kívülről szemlélte a tevékenységet, majd labdaszedő lett, ma pedig már játékos a csapatban. Képes volt a szociális távolságtartását feladni. Illetve egy hölgy is van a futballisták között, hiszen a foci mindenkié – jegyezte meg Jakubinyi László. A fogyatékossággal élők lehetőséget kaptak arra is, hogy más településeken is játszhatnak, bajnokságban vehetnek részt, mert az MLSZ-nél hivatalosan bejegyzett csapat lett a Baráthegyi Sportegyesület.

Az egyik legfontosabb dolog, ami egy városban történhet, amikor a civil kurázsi a szakmaisággal és az együttműködési készséggel párosul - mondta köszöntőjében Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere. A Szimbiózis Alapítvány úttörő kezdeményezése mellé odaállt az önkormányzat, mert szeretnének tenni az ügyért. Sőt együtt sportolni is, hiszen egy foci csapattal érkeztek a Baráthegyi Kupára – tette hozzá az alpolgármester.

Hazai győzelem

A pályaavató első barátságos mérkőzése a házigazda Baráthegyi SE és a miskolci önkormányzat között zajlott, melynek először döntetlen – 3:3 - lett az eredménye, de a hazaiak a hosszabbításban 11-es rúgásokkal végül megnyerték a meccset.

A győztesek csapatkapitánya, Lászka Gergő - aki három gólt lőtt az ellenfélnek -, elmondta, hogy nagyon szeret focizni és hazai terepen, ráadásul a pályaavató meccsen nyerni hatalmas öröm volt számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában