Balesetmegelőzés

2023.08.11. 14:03

Így előzheti meg a vízen futásból adódó baleseteket az autóvezető

Az elmúlt napokban nagyon sok csapadék hullott országszerte, ami a mezőgazdaságnak jó, de az autósoknak kevésbé, hiszen ilyenkor az utak is csúszósabbak.

Boon.hu

Forrás: Shutterstock

Az aquaplaning, más néven „vízen futás” vagy „felfutás”, számos baleset előidézője. Nagy esőzések után összefüggő vízréteg képződik az úton, amely megakadályozza az abroncsok úthoz tapadását. Az autó „felúszik”, bármit is teszünk, a kormányzási és fékezési erők csak a vízrétegre hatnak, az útra nem. Ennek következtében az autó ellenőrizetlenül sodródik, és elveszíti a tapadását. Statisztikai szempontból nézve a vízen futás gyakoribb az autópályákon, mint a vidéki utakon és a városokban. Ennek oka azonban nem az útburkolat minősége, hanem az a tény, hogy itt gyorsabban vezetünk. Az egyenetlen felület és az enyhe lejtés is hozzájárul az aquaplaninghez.

A fő veszély a mélyedésekben, a kanyarokban, az aluljárókban és nyomvályúkban leselkedik ránk, vagyis szinte mindenhol, ahol a csapadékvíz nem tud gyorsan elfolyni, vagy ha nagy mennyiség esett, és időbe telik, míg elszivárog – írják a Magyar Gumiabroncs Szövetség szakértői. Hozzátették: a jelenség előfordulása függ az út jellegétől, a vízmennyiségtől, a gumiabroncs típusától és egyéb külső körülményektől. Arra is kitérnek, hogy kisebb sebességnél is előfordulhat a jelenség.

Csak semmi kapkodás

A szakértők leszögezik, hogyha vízen futás miatt csúszik meg az autó semmilyen esetbe se kezdjen a sofőr hirtelen kormánymozdulatokkal korrigálni, mert azzal csak még inkább irányíthatatlanná válik az autó.

Az aquaplaning olyan, mintha az autó a levegőben úszna. Ha közben eltekerjük a kormányt, ám a gépkocsi pár másodperccel később ismét „talajt fog”, végre fogja hajtani a kívánt manővert: azaz kanyarodni akar, elránt bennünket oldalra. Ugyanez érvényes a fékre is: finoman lassítsunk, ne fékezzünk hirtelen

 – húzták alá.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség szerint a biztonságos autózáshoz, így a vízen futás elkerüléséhez nagymértékben hozzájárul a rendszeresen ellenőrzött, jó minőségű, megfelelő nyomásra pumpált abroncsok használata, és a teljes értékű, a felszerelttel megegyező méretű és mintázatú pótabroncs, amely egy defekt esetén kompromisszummentes megoldást nyújt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában