Honfoglalás

2023.08.19. 13:34

Árpád-vezér szobrát avatták az Árpád-téren

„Ma ád Isten szerencsét e tájon…” – mondta a fáma szerint Árpád, a magyar törzsszövetség nagyfejedelme a Honfoglalás idején, amikor megállt egy Tállya környéki magaslaton. A táj szépségét megpillantva így folytatta mondatát; „… rátok Ond és Tarcal vezérek.

Serfőző László

Polgármesteri köszöntő az Árpád-téren

Fotó: Serfőző László

A mondat valamennyi szaváról elneveztek egy környékbeli földrajzi helyet, a ma ádból - Mád lett, Isten az Isten-hegyet takarja, ahol a fővezér állt, szerencsétből lett Szerencs, tájonból Tállya, rátokból Rátka, Ond és Tarcal pedig két alvezér nevét jelöli, akik számára felajánlotta a vidéket.

Tarcal község évekkel ezelőtt állított szobrot névadójának, Ondon tavaly állítottak mellszobrot Ond vezérnek, Tállyán pedig pénteken avatták Árpád egész alakos portréját.

Az eseményen Serfőző Szabolcs a község polgármestere jegyezte meg, hogy a Honfoglalás hőse egy olyan nagyszerű és emlékezetes ember volt, akinek vezetésével – az Árpád-házi dinasztia – letették az alapokat a Magyar Nemzet számára. – Árpád-vezér példát mutatott, hogyan lehet bátran szembenézni a kihívásokkal és kitartóan küzdeni azért, amiben hiszünk – mondta Serfőző Szabolcs.

Kolyankovszky István kőfaragó mester, a szobor alkotója művének kialakulásáról, a munkafolyamatokról adott tájékoztatást – megjegyezve, hogy a szoborban elhelyeztek egy palack tállyai bort egyfajta tisztelet gyanánt a nedű iránt, amely híressé tette a történelmi borvidéket.

Az eseményen a négy történelmi - a római katolikus, a református, az evangélikus és a görög katolikus - egyház képviselője szentelte, illetve áldotta meg az alkotást, a programra a Tállyai Római Katolikus Egyházi Kórus tette fel a koronát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában