Kezdeményezés

2023.06.01. 07:00

Van, ahol támogatják, Miskolcon tiltják a spontán utcazenét. Miért?

Már másfél éve próbálja elérni a MissionArt Galéria társtulajdonosa, hogy engedélyezzék az utcazenélést Miskolcon: szerinte üde színfolt lehetne. Eddig sikertelenül.

HM

Utcazenészek Veszprémben, ott fesztivált rendeztek számukra

Fotó: MW

Máshol ösztönzik, támogatják, hogy a fiatalok menjenek ki az utcára, terekre, s mutassák be a művészetüket.

Miskolcon miért nem lehet? Mi a baj az utcai zenéléssel? Ugyan mit tesznek ezek a gyerekek azon kívül, hogy mosolyt csalnak az emberek arcára? – záporoztak a kommentek ahhoz a poszthoz, amelyben Kishonthy Zsolt arról számol be egy portálon, hogy Miskolcon mennyire bonyolult engedélyt kapni, ha valaki utcazenélni szeretne.

A MissionArt Galéria társtulajdonosától megtudtuk, már másfél éve próbálja elérni, hogy a városban működő általános, közép-, és felsőfokú intézményekben zenét tanuló több száz fiatalnak mindenféle protokoll nélkül engedjék meg, hogy a belváros utcáin, de legalábbis a főutcán maguktól zenélhessenek: hadd legyen rendszeres utcazene Miskolcon is, mint ahogy ez a világ sok-sok városában megszokott, mindennapos. Így mindenféle befektetés, beruházás, pályázati pénzek elköltése nélkül jó hangulatú eseménysor kezdődhetne Miskolcon.

A profik is megírigyelhetnék

Nemrégiben konkrét koncertet is szeretett volna szervezni. Május 15-én zárt Miskolcon a MissionArt Galériában egy miskolci festőművész kiállítása, a záró eseményen, az Európa téren szabadtéri koncertet adtak egy iskola növendékei. A gyerekek koncertje a jelenlévők szerint olyan ütős volt, amelyet egy profi zenekar is megírigyelhetne.

Kishonthy Zsolt a koncert előtt egy héttel megkérdezte a polgármesteri hivatal hatósági osztályát, hogy mi egy utcán tartott koncert megrendezésének feltétele, de onnan az építési osztályra irányították. Kiderült, hogy 30 nappal az esemény előtt kellett volna engedélyt kérni egy utcai koncert megtartásához, amihez többek között be kell nyújtani a fellépő(k) hivatalos bizonyítványait, amikből kiderül, milyen végzettségük van a zenéléshez.

22,August,2013:,Street,Musician,To,Venice,Busker,Festival.,Italy
Utcazenészek Olaszországban
Fotó: Shutterstock, michelangeloop

Engedély nélküli koncert

Mivel diákokról volt szó – azaz nincs hivatalos végzettségük – eltekintett az engedély megkérésétől és vállalva az (esetleges) szabálysértés elkövetését: hivatalos papír nélkül rendezte meg a koncertet. Ez egyfajta tiltakozás is volt a szerinte bürokratikus ügyintézés ellen. Már csak azért is, mert úgy hallotta, azért nem engedélyezik könnyen, mert "így nem lehet kontrollálni a fiatalokat, és mi a fenét fognak majd ott az utcán játszani. Engedély nélkül!"

Vállalja a bírságot

A koncert végén felszólította a fiatalokat, hogy aki tud, mert olyan hangszeren játszik, menjen majd ki a Széchenyi utcára és zenéljen, lássák milyen lesz az arra sétálók véleménye erről. És ő maga ameddig ereje engedi, vállalja a diákokra tettükért kiszabott bírság kifizetését, "lássuk, a közterület felügyelet első dolga lesz-e ezt a „veszélyes és káros” tevékenységet beszüntetni", fogalmazott a galériatulajdonos. Hozzáfűzte: a MissionArt Galériában eddig több kisebb diák-koncertet rendeztek már, és a fiatalok és tanáraik is azt mondták, nagyon fontos a gyerekeknek a nyilvános fellépés, a közönség előtti megjelenés.

A témában kérdéseket küldtünk a városháza sajtóosztályának, ha választ kapunk, frissítjük cikkünket. Úgy tudjuk, hogy a városháza a napokban készül konkrétabban foglalkozni az üggyel keresve a megoldást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában