Részvételiség

2023.06.09. 20:21

Közösségi fórum a miskolci városstratégiáról

A helyi civil szervezetek képviselőit hívták meg a miskolci Városházába a témában folyó párbeszédre.

Detzky Anna

Palik Szilvia az ERKE elnöke

Fotó: Vajda János

Elkészült Miskolc Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájának (FVS) tervezete. A megváltozott kihívások és szükségletek alapján a stratégia újra definiálta a város jövőképét, fejlesztési céljainak rendszerét és az ezekhez kapcsolódó projekteket is, ezáltal az FVS megalapozza a város további, jövőben elkészítendő stratégiai dokumentumait is. Ebből az apropóból tartott városstratégiai fórumot Miskolc Önkormányzata 2023. június 9-én délután, a Polgármesteri Hivatal Dísztermében. Az esemény társszervezője az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület - Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (ERKE Civil Központ) volt. Az interaktivitást a Regionális Civil Központ (Recik) Alapítvány teremtette meg az FVS ismertetése utáni csoport feladatokkal.

Bevonták a lakosságot

A városstratégiai fórum fő célja az volt, hogy a civil szervezetek közösségek képviselőivel közösen alakítsák ki az FVS megvalósításának partnerségi rendszerét. Ennek felépítése és működése hatással lesz a konkrét intézkedések tervezésére, irányításra is.

„Két célja van a rendezvényünknek, az egyik, hogy megismertessük az FVS célkitűzéseit és elgondolásait. A másik, hogy szeretnénk, hogyha mindenki megtalálná a helyét ebben, és hozzá tudna járulni a város fejlesztéséhez és közösségünk erősítéséhez” – mondta Szendrák Dóra, a Regionális Civil Központ (Recik) Alapítvány elnök-vezérigazgatója.

Fontos a részvételiség

A következő programozási ciklusba a miskolci városvezetés már szeretné beépíteni a lakosság javaslatait.

„Különös öröm számomra, hogy össze tudtunk jönni egy olyan ügyben, amiben nagyon sok a bizonytalanság és kérdés. Viszont mégis csak párbeszédet tudunk folytatni arról, hogy milyen irányba fejlődjön ez a település” – hangsúlyozta köszöntőjében Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere. „A városvezetés számára a fejlődéspolitikában az egyik legfontosabb szempont a részvételiség. Úgy gondolom, hogy ez az alapelv a jövőben is szem előtt fog maradni. Nagyon fontos, hogy a 2024-től 2027-ig tartó programozási ciklus fejlesztéseit már a lakosság bevonásával tervezzük.”

Erősítik a civilek szerepét

Az ERKE célja, hogy a civil szervezetek komolyabb jelentőséget kapjanak a helyi fejlesztésekben.

„Az ERKE legfontosabb feladata, hogy szakmai támogatást nyújtson a civil szervezeteknek a fenntarthatóságuk érdekében. Ennek részeként igyekszünk tenni azért, hogy Miskolc tágas és inspiráló teret jelentsen minden közösség és szervezet számára. Az ERKE, mint Civil Központ már az előző két éves fejlesztési időszakban is próbált mindent megtenni, hogy a civil szervezetek komolyabb szerepet kapjanak a helyi fejlesztésekben” – ismertette Palik Szilvia, az ERKE elnöke. 

„Most is azt szeretnénk, hogy a civil közösségek érdemben kapcsolódjanak be a 2030-ig megvalósítandó városi fejlesztésekbe. Viszonylag egyszerűen lehet kifejezni, hogy civil szempontból mi lesz a különbség az előző és az éppen tervezendő időszak között. Jelenleg azt látjuk, hogy nagyon kevés olyan pályázati konstrukció lesz, amiben a civil szervezetek önállóan, vagy konzorcium vezetőként vehetnek részt. Abban reménykedünk, hogy az európai városstratégia alapelvei a részvételiség felé nyitnak utat. Igazságtalan lenne a vállalásaink teljesülését kizárólag az önkormányzaton számon kérni. Éppen azért vállaltuk a mai rendezvény társszervezői szerepét, mert úgy érezzük, hogy az FVS megvalósulásához szükséges a partnerségi rendszer.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában