Van megoldás

2023.06.05. 19:00

Ha nem vettek fel valakit, akkor sem érdemes csüggedni

A középiskolai felvételik jogorvoslati eredményei a napokban derülnek ki.

UA

Vízkeletiné Juhász Judit, a taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója és a Nemzeti Pedagógus Kar Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke

Fotó: Ádám János

Április végéig küldték el a középiskolák a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a diákoknak és az általános iskoláknak. Ezután azok, akiket nem vettek fel a kiszemelt helyre, abban az esetben indíthatnak a középiskola ellen jogorvoslati eljárást, amennyiben nem értenek egyet a felvételi döntéssel. A jogorvoslat eredménye június elején derül ki. Akkor sincs minden veszve, ha a jelentkező elfogadja a középiskola döntését. Ez akkor fordulhat elő, ha például az alacsony pontszáma miatt indokolt volt, hogy nem vették fel. Az érintettek ilyenkor részt vehettek a májusban megkezdődött rendkívüli felvételi eljáráson. A tanköteles korú nyolcadikos diákoknak kötelező az iskolaválasztás, hiszen nem maradhatnak középiskola nélkül. Rendkívüli felvételit azok a középiskolák indítanak, ahol a férőhelyek legalább tíz százaléka üresen maradt

Ritka, hogy nem vesznek fel valakit

Vizkeletiné Juhász Judit, a Nemzeti Pedagógus Kar Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei területi szervezetének elnöke azt mondta a boon.hu megkeresésére, hogy ritka az, ha valaki nem nyer felvételt egy középiskolába sem. „Ha nem vesznek fel valakit egy középfokú intézménybe sem, akkor pótfelvételi eljárás keretében nyerhet felvételt” – mondta. Hozzátette: mindig célszerű megnézni azokat az iskolákat, akik hirdetnek pótfelvételi eljárást. 

„Ezek olyan szakok, ahova nagyon kevesen jelentkeznek. Én mindig azt javaslom a szülőknek és tanulóknak, hogy akár az utolsó helyre írjanak be olyan intézményt, ahová biztos felveszik az adott tanulót” – hangsúlyozta. Az elnök egyben a taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója is, aki portálunk kérdésére elmondta, hogy náluk évek óta száz százalékos a felvételi arány és általában az első helyre felveszik az ott végző nyolcadikosokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában