Figyelem!

2023.06.02. 11:30

Csütörtöktől működik a kötelező bolti akció

A június 1-től életbelépett kötelező akciózás elsősorban a kiemelten nagy bevételű kereskedelmi láncokat érinti.

UA

Kötelező leárazás van

Fotó: Ádám János

Június elsejétől indult el az úgynevezett kötelező akciózás a boltokban. A görög és francia példákra hivatkozva adta ki közleményét a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium, amelyben a „szankciós infláció” letörését célozva ismertetik a „jelentősebb bevétellel rendelkező” kiskereskedelmi üzletek kötelező akcióinak részleteit.

A vásárlók érdekeit nézik  

A közleményben azt írják, hogy az Orbán-kormány a vásárlók érdekében az új intézkedéstől azt várja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás és a spekuláció, így elméletük szerint már a közeljövőben tovább mérséklődhet az infláció. A kötelező akciózás elsősorban a kiemelten nagy bevételű kereskedelmi láncokat érinti, azokat, akik az előző évben realizálták a legmagasabb értékesítési nettó árbevételt.

Több termék árát kötelesek csökkenteni 

Húsz akcióköteles termékkategóriát határoztak meg, többek közt a következőket: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők. Az akcióköteles termékkategóriákba tartozó termékekre vonatkozó tájékoztatási segédletet az Agrárminisztérium honlapján tette közzé korábban.

Drágulástól tartanak 

Csütörtökön délután vásárlókat kérdeztünk, hogy mit szólnak a változásokhoz. A tapasztalatunk az volt, hogy még kevesen tudnak a ma életbelépett szabályozásról.

„Nagyon drága minden, egyszerűen borzasztóan felmentek az alapvető élelmiszerek árai, azt nem tudom, hogy ennek milyen hatása lesz, de bizakodó vagyok, hogy letöri némiképp az árakat” – mondta a boon.hu-nak Nagyné Szabó Ilona. Hozzátette: mivel nyugdíjas, így különösen megérzi a drága élelmiszereket, pedig így is mindig az olcsóbb termékeket választja.  

Simkovics Sándor azt mondta a Boon.hu-nak, hogy szerinte az infláció a szegények adója. „A kisember fizeti a legnagyobb árat, hiszen néhány százezer forintos jövedelemből, a legnagyobb tételt nekem jelenleg az élelmiszerek és a háztartási cikkek viszik el” – hangsúlyozta.  

Azt is elmondta, hogy a rezsire harmadannyit fordít, mint az alapvető élelmiszerekre. „Remélem más termékeket nem fognak drágítani a boltok, mert akkor ugyanott leszünk, ahol a part szakad” – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában