Jön a könyvhét!

2023.06.02. 12:20

Íme a Gyermekkönyvnapok miskolci programjai

Idén június 8-tól 10-ig, csütörtöktől szombatig válik könyvtérré a miskolci belvárosban az Erzsébet tér.

NHK

A kézbe fogható könyvnek még mindig van vonzása

Ismertették a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok miskolci programjait.

Idén júniusban már a 94. szabadtéri könyves találkozót rendezik országszerte. A magyar könyves ünnepek hagyományát az olasz példa indította el, ennek mintájára kezdeményezte Supka Géza 1927. június 5-én Miskolcon a magyar könyvnapok hagyományteremtő megszervezését. Az első ünnepi könyvhetet 1929. május 12. és 20. között tartották Budapesten, később az első vidéki helyszín Miskolc volt. „Supka Gézát idézve: ahol ingujjban jelennek meg az írók, és dedikálják műveiket” – mondta Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója. 

Hozzátette: idén is megkoszorúzzák a könyvhét megálmodója tiszteletére elhelyezett emléktáblát az ünnepélyes megnyitó előtt csütörtökön azon a helyen, ahol az ötlet először elhangzott: az Erzsébet téri MAB-székházban. Majd 16 órakor Turczi István József Attila-díjas, Babérkoszorú díjas és Prima Primissima díjas magyar költő, író nyitja meg a rendezvényt. Erre az alkalomra a hagyományokhoz hűen megjelenik a Könyvheti Újság is. 

Borkuti László, a miskolci önkormányzat kulturális tanácsnoka elmondta, hogy a város évtizedek óta támogatja költségvetéséből a méltán népszerű rendezvény megvalósulását. Irodalmi teraszon beszélgethetnek kötetlenül A könyveken kívül különböző programok várják az érdeklődőket. A tér egyik sarkában idén is kinyit az Irodalmi terasz, ahol kényelmesen beszélgethetnek egymással a szerzők és az olvasók. Nagyon fontosnak tartják a helyi alkotók meghívását, ezért pénteken helyismereti, helytörténeti érdekességeket ismerhetnek meg a térre látogatók – emelte ki az igazgató. Szombaton a gyermekirodalom kerül előtérbe, illetve ezen a napon elsősorban a kisebbeknek kínálnak programot a szervezők: a mesék, a bábszínházi előadás mellett különböző játékok és kézműves-foglalkozások várják a családokat. Továbbá helyi és országosan ismert szerzők dedikálnak. A könyvhéthez kapcsolódóan az intézmény központi épületében június 5-én, hétfőn 10 órától rendezik a 10. Hahó, könyvtár(s)ak! vármegyei olvasás-népszerűsítő vetélkedő döntőjét. A megmérettetésen a két írásbeli forduló legjobb 15 csapata vesz részt. Június 8-án, 11 órától tartják a Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében című pályázat eredményhirdetését is, amely ezúttal nem a beltartalomról, hanem a külcsínről szól, vagyis a könyv szépségét díjazzák – tudtuk meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában