Meglestük

2023.06.05. 07:00

Így néz ki most, ami Miskolc határában épül

A tervek szerint még ebben az évben elkészülhet a nagyszabású komplexum.

Szaniszló Bálint

Épül...

A Miskolc és a Bükk-hegység határán - a Majális parknál - lévő területen a Bükki Nemzeti Park beruházásában nagy ütemben épül a Szeleta Park Látogatóközpont, amelyet – mint a Boon.hu már beszámolt róla – öt fő elem, a karszt és karsztvíz, a barlangok világa, az ősember bükki megjelenése, a tájtörténet, valamint a tájkép és az élővilág köré rendezve alakítják ki. 

A Bükki Nemzeti Park álláspontja szerint a Bükk-hegység természeti kincseinek, kulturális örökségének bemutatása, a környezeti nevelési programok és rendezvények helyszíni elvárásainak az egyébként azóta már le is bontott faépítmény nem felelt meg. Az egykor szebb napokat megélt faszerkezetű és jórészt faanyagú felépítmény felett eljárt az idő, és hosszas szakmai egyeztetések vezettek arra, hogy végül elbontották azt. 

Az alapfalakat sajátos „archeológiai leletként” megtartották, és belekomponálják a tájépítészeti kialakításba.

Leégett kilátó  

Az egykori Bükk Kapujaként, vagy Herman Ottó Emlékparkként ismert terület másik végében volt egy kilátóépület, amelynek földszintjén gombavizsgáló működött. Az objektum annak idején kapott hideget és meleget. Kevesen értették, hogy egy völgyben milyen szerepe lehet egy kilátónak. A gombavizsgáló viszont népszerű volt azok körében, akik a Bükkból gombászásból tértek haza, és volt lehetőségük átvizsgáltatni a "zsákmányt".  

A beton alapokat kivéve teljes egészében fából és zsindelyből készült építmény leégett, és csak a betonalap maradt. A Bükki Nemzeti Park mostani projektjében egyszer sem tettek említést, hogy bármely formában újjáéledhet az egykori kilátóépítmény. Éppen ezért volt meglepetés, hogy az egykori kilátó helyén egy rejtélyes objektumot találtunk. Egyelőre eredménytelenül próbálunk utánajárni, hogy milyen is lesz és mi lesz a funkciója a komplexumnak.

Új gombavizsgálóra gondolnak 

Nemrég megkérdeztük a Boon.hu olvasóit, hogy szerintük mi lesz a funkciója a legett gombavizsgáló helyére épülő félkész építménynek. Olvasóink 49 százaléka szerint új gombavizsgáló épül, 19 százalék gondolta azt, hogy kerékpárkölcsönző, 16 százalék azt, hogy kilátó lesz. A szavazók 15 százaléka gondolta azt, hogy turistaház lesz az építmény és mindössze 1 százalékuk azt, hogy vadászles.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában