Fogadalom

2023.06.01. 11:00

Esküt tettek az ülnökök a Miskolci Törvényszéken

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény alapján a bírósági ülnökök megbízatása négy évre szól.

BOON

Bíróságon

Fotó: Unger Tamás

A köztársasági elnök döntésének megfelelően a 2023. évi ülnökválasztás 2023. március 7. és 2023. április 30. zajlott. Az ülnökök nagykorú magyar állampolgárok, őket helyi önkormányzatok és egyesületek, a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban eljáró ülnököket a tantestületek, érdek-képviseleti szervek, valamint jogszabályban meghatározott egyéb szervezetek, a munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei, míg a katonai ülnököket a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek illetékes parancsnokai jelölik.

Bírói jogokkal rendelkeznek 

A bírósági ülnököket a helyi önkormányzat és települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete, a vármegyei (fővárosi), illetve megyei jogú városi képviselő-testülete és a területi nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete választja meg. A katonai ülnököket a rendfokozatuknak megfelelő állománygyűlésen választják meg. 

Az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak, a megválasztott ülnöknek bírói esküt kell tenniük. Az ünnepélyes esemény pár nappal ezelőtt megtörtént a Miskolci Törvényszéken. A Miskolci Törvényszékre 28 főt, illetve a Miskolci Járásbíróságra 8 főt választottak meg ülnökké. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában