Útfejlesztés

2023.06.07. 14:30

Növekvő közlekedésbiztonság, csökkenő szennyezés

TOP-os útfejújítások bemutatását és a Kisfaludy utcai szakasz átadását tartották Miskolcon.

PGY

Fotó: Vajda János

Sajtótájékoztatón számoltak be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei útfelújításokról szerdán Miskolcon a Martinkertvárosban. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül a vármegyében 1,8 kilométeren újult meg a 3604. jelű Miskolc – Kistokaj összekötő út egy szakasza, melyről a társaság részletes tájékoztatást nyújtott.

Minőségi javulás

Az átadáson Nagy Bálint az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedési államtitkára átadta Lázár János miniszter üdvözletét és hangsúlyozta a minisztérium közlekedéspolitikai célkitűzésének két nagyon fontos szerepe van, túl azon, hogy a legfontosabb a közlekedés biztonságának fokozása. Az egyik, hogy a magyar gazdaság növekedését elő tudják mozdítani a közlekedés fejlesztésével, a másik pedig az hogy a magyar lakosság mobilizációját tudják segíteni. A mostani fejlesztés az említett feltételek mindegyikének megfelel, hiszen egy 1,8 kilométeres fejlesztés közel 300 millió forintból tudott megvalósulni, amely túl azon, hogy a közlekedés biztonságot szolgálja segíti a helyiek életminőségének javítását. Jelentősen hozzájárul a zaj és por szennyezésnek a csökkentéséhez és a Miskolc és Kistokaj közötti biztonságosabb közlekedéshez – emelte ki az államtitkár. 

Az elmúlt időszakban a Magyar Közút kezelésében 288 országos út tudott megújulni közel 1000 kilométer hosszban, ezentúl 89 mellékút tudott megújulni több mint 160 kilométer hosszban összesen mintegy 37 milliárd forint értékben. A 2010-et megelőző időszakból jelentős lemaradás volt az infrastruktúra fejlesztését illetően, de az elmúlt 12 évben sikerült oda eljutni, hogy a 25 vármegyei jogú városból 20 rendelkezik közvetlen kétszer-két sávos gyorsforgalmi út összeköttetéssel és a magyar lakosság közel 90 százaléka 30 percen belül el tudja érni ezeket – fogalmazta meg Nagy Bálint.

Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő elmondta: Megígértem és meg is csináltuk, örömteli hír, hogy befejeződött a Kisfaludy út felújítása. Ezzel lezártunk egy nagy projektet, az Y-híd megvalósításának projektjét ahol Martinkertváros, de Miskolc városának is egy soha nem látott mértékű útfejlesztéséről van szó, ami három évvel ezelőtt kezdődött és sokáig tartott, ezért szeretném megköszönni az itt lakók türelmét, megértését – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Megköszönte a résztvevő cégek munkáját, hogy mindent határidőre meg tudtak valósítani, annak ellenére hogy az eredeti tervekben nem szereplő, lakossági igényeket kielégítő bővítéseket is elvégezték. A kormányt is köszönet illeti, hogy biztosította az ezekhez szükséges pluszforrásokat – mutatott rá Csöbör Katalin.

Mikesz Csaba a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese tájékoztatott róla, hogy az útfelújítások jelentős részét hazai forrásból végzik a TOP-os program a négy és ötszámjegyű utak esetében nyújt segítséget. Több sikeres pályázatuk is volt, első évben 67 milliárd forintból országosan több mint 560 kilométer úthálózatot újítottak fel – tudtuk meg. A megyében 3.3 milliárd pályázati pénzhez jutottak hozzá ahol több mint 21 kilométernyi útfelújítást kezdtek meg 13 szakaszon, melyből 8 szakaszt tavaly befejeztek, 5 szakasz pedig folyamatban van – összegezte a szakember.

Így készült

A felújítás részeként a kivitelező gondoskodott a meglévő burkolat profilmarásáról, akna fedlapok és víznyelő rácsok szintbe helyezéséről, ezt követően két réteg aszfalt épült, egy réteg kiegyenlítő és egy réteg kopóréteg formájában, összesen 975 köbméter mennyiségben. Az útpálya és a meglévő járda közötti leromlott állapotú aszfalt vízelvezető sáv is megújult összesen 1180 méter hosszúságban. Az útfelújítás mellett új útpadka épült 360 köbméter kőzúzalék felhasználásával, valamint az út mellett lévő csapadékvíz elvezető árkok, átereszek, csapadékcsatornák tisztítására is sor került. Forgalombiztonságot növelve a szakemberek új KRESZ táblákat helyeztek ki és a felújított útszakasz új, tartós burkolati jeleket kapott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában