Finomságok és programok

2023.06.03. 15:30

Jubilál a szomolyai Cseresznyefesztivál (fotók, videók)

A szomolyai rövidszárú fekete cseresznye messze földön híres. Minden évben ünnepséget rendeznek a településen, idén a huszadik Cseresznyefesztivált tartják meg.

BNR

Nagy sikere volt a cseresznyéből készült finomságoknak

Fotó: BNR

Szomolyán a cseresznye van a főszerepben június első hétvégéjén. Van cseresznyés pite, palacsinta, kosárka, linzer, cseresznyelekvár és cseresznyebor.

A Hagyományőrző Kelevézek, Pechnig Rezső és Éva gondoskodott a jó hangulatról szombaton a szomolyai Faluház udvarán. Tekerőlant, magyar duda, csimpoly (a duda őse), citera, köcsögduda és moldvai dob szerepelt a repertoárban. A felavatott betyár, Rezső bácsi Rózsa Sándor dalát is eljátszotta a közönségnek.

Hagyományőrző Kelevézek. Fotó: BNR

Nagy Attila őstermelő mézédes fekete cseresznyéjét kilószámra vitték a fesztiválra érkezők. Szombat délutánra el is fogyott.

- Sajnos az időjárás nem kedvezett a termésnek, de nem panaszkodunk. Egyedül a pálinkának valót féltjük, abból biztos kevesebb lesz idén - mondta Kun László, aki az eladásban segédkezett. A többiek ugyanis szombat délután is fent voltak a hegyen és cseresznyét szedtek, hogy legyen bőven a fesztivál második napján is.

Daragó Lászlóné isteni finom - teszteltük - cseresznyés rétest, hatalmas kalácsot és lekvárt árult a fesztiválon.

- A szomolyai cseresznye titka a remek földrajzi fekvés és a jó talaj. A sok napsütésnek köszönhetően lesz fekete a cseresznye itt - mondta. - Lekvárt főzünk a cseresznyéből. Süteménybe és kalácsba tesszük - mutatta a finomságokat stílusosan cseresnyés mintás terítővel borított asztalán.

Ágnes és Béla Nyíregyházáról érkeztek hároméves kislányukkal, Rebekával. Vettek szomolyai cseresznyét, visznek haza is belőle. A kislánynak legjobban a katicabogaras yoyo tetszett, amit a vásáron választott.

Mi lesz még a Cseresznyefesztiválon?

A  jó hangulatról a Kiss Kata zenekar, a Wall Street, a FankaDeli, a Country Road és a Kowalsky meg a Vega gondoskodik, de lesz operett előadás és a Tihanyi vándorszínpad is fellép.

Emellett kézműves vásárral és különböző gyermekműsorokkal, népi játszóházzal illetve borkóstolóval várják az érdeklődőket a kétnapos rendezvényen. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában