Itt a lista!

2023.06.06. 14:01

Iskolák és óvoda épületét kaphatja meg a katolikus egyház Miskolcon

A római katolikus egyház négy olyan ingatlant igényelt, ahol tíz éve fenntartói feladatokat lát el.

Detzky Anna

A Diósgyőri Szent Ferenc Általános Iskola épülete is szerepel a listán

A rendszerváltozás után 1991-ben iktatta a magyar Országgyűlés először törvénybe, hogy az egyházak visszaigényelhetik az államtól, vagy az önkormányzatoktól azokat az ingatlanjaikat, amelyeket korábban használtak és a kommunista államhatalom elvett tőlük. 2022-ben a korábbi 1991. évi XXXII. törvény módosításaként megjelent a LXXVIII. törvény, ami alapján az egyházak olyan ingatlanokat is igényelhetnek, amelyeket korábban sosem birtokoltak, de szakrális célokra használnak.

Oktatásra használhatók

„Az egyház igényelheti az eredetileg is közvetlenül hitéleti, szakrális célokra épített, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlan vagy ingatlanhányad ingyenes egyházi tulajdonba adását, amennyiben azokat az egyház az igény benyújtásakor is közvetlenül hitéleti, illetve szakrális célokra használja” – olvasható a Magyar Közlöny 2022. december 21-i számában. A miskolci önkormányzattól az egyházak kilenc ingatlant igényeltek, amiről korábban átfogóan itt írtunk.

A fentieket egészíti ki „az 1997. évi CXXIV. törvény, amely elismeri az egyházak kultúratemető, -megőrző és -átadó munkáját, az oktatás és a nevelés területén ellátott jelentős feladatát és fontos társadalmi szerepét. Emiatt az egyházi fenntartók számára igényelhetővé tette az általuk használt állami és önkormányzati tulajdonú épületek és az ezekhez tartozó ingóságok tulajdonjogát mindaddig, amíg ezekben köznevelési, szakképzési tevékenység folyik” – tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Ternyák Csaba egri érsek megbízásából az Egri Főegyházmegye.y

Változatlanul működnek

Az Egri Főegyházmegye közölte, hogy az érintett miskolci ingatlanokban közel 10 éve köznevelési feladatokat lát el. Óvodásokat és általános iskolásokat nevel a fenntartásában működő alábbi intézményekben, amelyeket a továbbiakban is iskolaként és óvodaként fog használni:

- a 3530 Miskolc, Mádai Lajos u. 2. szám alatt található, „kivett általános iskola és udvar” megnevezésű ingatlan;

- a 3530 Miskolc, Mádai Lajos u. 2/A. szám alatt található, „kivett napközi otthon” megnevezésű ingatlan;

- a 3530 Miskolc, Vörösmarty Mihály u. 24. szám alatt található, „kivett óvoda” megnevezésű ingatlan;

- a 3535 Miskolc, Móra Ferenc utca 1/A. szám alatt található, „kivett általános iskola” megnevezésű ingatlan, továbbá a 3508 Miskolc, Szeretet utca 5. szám alatt található, „kivett általános iskola” megnevezésű ingatlan.

A kivett kifejezés az 1997. évi CXLI. törvény 23. értelmében azt jelenti, hogy mezőgazdasági művelésbe nem tartozó, művelésből kivett földrészletekről van szó.

Egyszerűbb lesz a fejlesztés

„A tulajdonjog átvételének előnye számunkra az, hogy könnyebben pályázhatunk iskoláink és óvodáink korszerűsítését célzó támogatásokra, mivel tulajdonosként egyszerűbbé válnak a felújítások és fejlesztések. A tulajdonjog átvételének célja a helyzet adminisztrációs rendezése. Ezek olyan ingatlanok, amelyek folyamatos kiadást jelentenek tulajdonosuknak és üzemeltetőjüknek. Az igényelt ingatlanok a tulajdonjoguk átvétele után sem lesznek szabadon forgalomképesek. Nem értjük azokat a megnyilvánulásokat, amelyek szerint a tulajdonátadás anyagi veszteséget okoz az önkormányzatnak. Szerintünk az önkormányzat az ingatlanok tulajdonjogának átruházásával megszabadul tulajdonosi kötelezettségeitől. Ezek az ingatlanok, a bennük ellátott köznevelési feladatok miatt, az önkormányzat számára sem voltak szabad rendelkezés tárgyai. Ehhez hasonlóan az egyházi tulajdonos is célhoz kötött, korlátozott tulajdonjoggal fog rendelkezni az átruházást követően. E korlátozott tulajdonjog garantálja, hogy oktatási célra használjuk ezeket az épületeket, amelyeket 10 éve használatba vettünk. Amennyiben a jövőben beszüntetnénk e tevékenységüket az ingatlanban, akkor tulajdonjoga visszakerülne az önkormányzathoz. Az igényelt ingatlanok tulajdonjogának átruházását követően a korábbinál nagyobb arányú fejlesztéseket és beruházásokat tudunk megvalósítani a tulajdonunkba kerülő óvodákban és iskolákban, ami a bennük tanulókat pozitívan fogja érinteni, mert szebb és korszerűbb épületekben, jobb eszközökkel nevelődhetnek, tanulhatnak” – írta levelében az Egri Főegyházmegye.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában