Pró és konta

2023.06.01. 20:00

A Spider Mentőcsoport és Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület reagálása Lehoczki László közleményére

"Egy közlemény motivációját keressük. Mondják, ha nem tudod megakadályozni, állj az élére. De mi van, ha nem tudsz az élére állni? Akkor rombold szét?"

BOON

A Spider Mentőcsapat

Fotó: Spider

Lehoczki László május 27-én saját közösségi oldalán tett közzé egy közleményt, amelyet a Boon.hu változtatás nélkül közölt. A közleményben - más dolgok mellett - bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolatot a Spider Mentőcsoporttal és Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesülettel. 

A Spider Mentőcsoport és Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület a mentőcsoport közösségi oldalán egy június 1-je keltezésű közleménybe reagált a Lehoczki László által leírtakra. A következőket írják: 

"Meggyőződésünk, hogy vannak beszélgetések, amelyeknek nem a médiában, nem a Facebookon van a helyük. Van, hogy a sajtóban való megnyilvánulások nem a megoldást támogatják, hanem csak a hangulatkeltést célozzák. Ez a történet is ilyen, de személyes megszólításunk miatt kénytelenek vagyunk tiszta vizet önteni a pohárba.

Hogy Lehoczki László nem kíván együttműködni korábbi társaival, azokkal, akik közel húsz éven át, csendben dolgoztak vele másokért, már nem újkeletű dolog. Hogy miért ez az időzítés? Nem tudni. Van-e köze Orbán Gergő halálához? Nem tudni.

Tény, hogy pár napja Laci majdnem minden családtagja megszüntette egyesületi tagságát, miközben Laci nem mondott le az adó egy százalékából gazdálkodó közalapítvány - számára önálló gazdálkodást, önálló pénzfelhasználást biztosító - kuratóriumi tagságáról.

Hogy a történet érthető legyen, rögzítsük néhány tényt. Van, amit Spider Mentőcsoportnak hívunk. A mentőcsoport nem más, mint egy csapat ember, aki speciális tudásával, összehangolt munkájával segíteni akar. Egy ilyen szerveződés, bár támogatásra méltó, szabályszerűen nem tudja fogadni az adományokat.

A mentőcsoport működését ezért két szervezet támogatja

Egyrészt a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoportért Közalapítvány. A közalapítványt egy kuratórium vezeti, ennek 1998-tól titkára, majd tagja Laci. A tagság a közalapítvány vagyonával való önálló, teljes körű rendelkezési jogot jelenti. Lacinak volt és ma is van bankkártyája a közalapítvány számlájához, amit korlátlanul tud használni, azaz ma is arra költi a közalapítvány pénzét, amire csak akarja. (Támogatásból bevétel 2003. és 2022 között csak az szja 1 százaléka felajánlásokból: 174 742 374 forint.)

Másrészt 2016-tól működik a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület. Laci itt tag volt, a lánya pedig a bankszámlát önállóan és korlátlanul kezelő elnök. (Támogatásból bevétel 2017 és 2022 között 10 415 000 forint.)

Ezért tehát, amikor a Mentőcsoport támogatásáról beszélünk, nem az egyesületről vagy a közalapítványról kell beszélni, hanem együtt a kettőről.

2021 ősz óta zajlik a kiképzőpálya felújítása

Sor került-e a zárak cseréjére? Igen. Azért, mert a pályáról a mentcsőcsoport használatában lévő eszközök közül a felújítás kezdetén több is rejtélyes módon eltűnt. Nem tudni, hogy az elmúlt évek alatt ki, hogyan jutott kulcsokhoz, így az eszközök védelme szükségessé tette a zárcseréket.

Bárki ki van-e zárva a pályáról? Nem, nincs. Vannak szabályok, de aki akar, be tud oda menni.

A pálya felújítása a támogató okiratnak megfelelő tartalommal történik, mást állítani rágalmazás.

Riasztási telefonszámok. A nyilvános felületeken azok a telefonszámok találhatóak, amelyek a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal kötött együttműködési megállapodásban szerepelnek, ez nem lehet másként. Abban pedig azok vannak, amiben a mentőcsoport tagjai megegyeztek. Laci nem kívánt a megállapodásban kontakt lenni.

Tilalmak a kutyák neveinek említése vagy hivatkozása kapcsán stb. Ezt szükségtelen megtiltani, sosem volt rá példa, ebben a csapatban nincs senki, aki más tollával akarna ékeskedni.

Laci tevékenysége kap-e támogatást? Természetesen igen. Évek óta a közalapítvány tulajdonában álló gépjárműveket használja kizárólagos használóként mind a mentések során, mind pedig az attól független személyes ügyintézései kapcsán.

A közalapítvány forrásaiból fizeti a karbantartást (például 2020-ban 1,1 millió forint, 2021-ben 2,5 millió forint), a kötelező felelősség biztosítást, az üzemanyagot (2021-ben 1,2 millió forint, 2022-ben több mint 2 millió forint) minden felmerülő költséget.

A közalapítvány számlájáról fizet Laci minden kutyákkal kapcsolatos költséget (éves szinten mintegy félmillió forint).

A közalapítvány számlájára vásárol Laci nyomtató patront, irodai eszközöket, bár a közalapítvány tevékenységével kapcsolatosan irodai jellegű munkát nem végez (évente közel 100 ezer forint).

Az egyesületből korábban munkabért kapott.

Hosszan sorolhatnánk, de annak talán már nem itt van a helye. 

Elhatárolódás az egyesülettől 

Elhatárolódni az egyesülettől, ahol szűkösek a források, és nem is lehet hozzáférni a pénzhez, de nem elhatárolódni a közalapítványtól, ahol szabadon lehet költekezni? Mindenképp figyelemreméltó.

A „mentőcsoport” nem tud elhatárolódni a „Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesülettől”. Az egyesület tagjai zömében a mentőcsoportnak is tagjai. Lehet mást állítani, a papír mindent elbír, a tények viszont makacs dolgok.

Lehet a mentéshez valóban értőket, azokat, akik közel húsz éve Lacival dolgoznak megtagadni és gyorsan toborzott kutyaszerető emberekkel, vagy távoli más mentőcsoportok tagjaival megpróbálni pótolni, csak hogy meglegyen az egyenruhás csapat látszata.

A tényeken azonban, azon, hogy az egyesületben azok vannak, akik éveken át a Spider Mentőcsoport keretében jártak riasztásokra és mentésekre, és azon, hogy Laci ennek a közösségnek volt a tagja, sem az új látszat, sem egy közlemény nem változtat."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában