Attak

2023.06.01. 10:30

A Sajó felől várják a szúnyogok támadását

Tiszaújvárosban az önkormányzat finanszírozza a vérszívók elleni háborút.

BOON

20200707 Kecskemét fotó: Bus Csaba BCs Petőfi Népe aSzúnyogirtás A napnyugta utáni időszakban földi kémiai szúnyoggyérítés, szúnyogirtás.

A szúnyoggyérítéssel kapcsolatos feladatokat továbbra is a katasztrófavédelem koordinálja, de a központi gyérítési program ritkán érinti Tiszaújvárost, ezért a Tiszaújvárosi Városgazda Kft. munkatársai is rendszeresen végeznek gyérítést, melyet az önkormányzat finanszíroz. 

Beindult a támadás

A Sajó áradása május 18-án tetőzött, a meleg időjárás következtében pedig tömegesen várható a csípőszúnyog lárvák fejlődése. A tenyészőhelyeket biológiai lárvairtóval kezelik ugyan, de az egyébként környezetkímélő szer a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben nem használható. Az árvízi szúnyogok 10-15 kilométerre is képesek elrepülni, ezért várható, hogy az időjárás felmelegedésével a tájvédelmi körzet területén kifejlődött egyedek megjelennek a városban. A kifejlett szúnyogok ellen engedélyezett Deltasect Plus szúnyogirtó szert földi kijuttatással, melegköd vagy ULV technikával lehet alkalmazni a szúnyoginvázió kialakulásakor. Az első ilyen gyérítést május 25-27. között végezték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában