Táborozók a tónál

2023.05.23. 14:40

Vitorlát bontott a Rákóczi Szövetség Mályiban (fotók, videó)

Egy évben a szövetség égisze alatt közel százezer zömmel fiatal embert érnek el.

Pap Gyula

A vitorlázás rejtelmeivel ismerkednek a táborlakó gyermekek a Mályi-tavon

Fotó: Ádám János

Kárpát-medencei Vitorlás Táborokat tartanak a Rákóczi Szövetség szervezésében májustól augusztusig hét alkalommal: Tihanyban, Orfűn és Mályiban 200 külhoni gyermek részvételével. Idén az első vitorlás tábor május 22-én, hétfőn kezdődött Mályiban, ahová a kárpátaljai Beregszászból és Ungvárról, illetve az erdélyi Désről érkeztek felsőtagozatos diákok. A táborozókat kedden felkereste a Kárpát-medencei Vitorlás Táborok megálmodója, Kollár Lajos, a Pécsi Egyetem emeritus egyetemi tanára a Professzorok Batthyány körének elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. 

Kollár Lajos
Fotó: Ádám János

Lehetőséget teremtenek

A vitorlássport gyerekkorom óta fő hobbim és szívügyem volt, a vitorlás szövetség elnöke voltam két cikluson keresztül – idézte fel a professzor. Öt évvel ezelőtt kaptam egy meghívást Tusványosra, ahol a vitorlássportról, a tengeri, balatoni vitorlázásról, tó körüli felkészülésről tartottam előadást, nagyon sok fiatal vett részt az eseményen, és hirtelen olyan rossz érzésem támadt, hogy én olyan gyerekeknek mesélek egy ilyen szép sportról, akiknek valószínűsíthetően az életükben nem lesz rá módjuk kipróbálni. Akkor egy hirtelen ötletként jött, hogy meghívok 100 gyereket a Balatonra, és megszervezem nekik a vitorlás táborokat. 

Elkezdtem a szervezést, majd találkoztam Csáky Csongorral a Rákóczi Szövetség elnökével, és megtaláltuk a közös hangot. Ez vezetett ahhoz, hogy sikerült forrást szerezni hozzá, és már első évben 150-160 gyerek jött, ez a létszám közben 180-ra bővült – összegezte. Jövőre szeretnénk 200 fő fölé menni a létszámmal. Különféle helyszíneken zajlanak ezek a táborok Tihanyban, az Orfűi-tavon és most már a Mályi-tavon is.

Csáky Csongor
Fotó: Ádám János

– A Rákóczi Szövetség egy olyan civil szervezet, egyesület, amelyet még 1989-ben alapítottak elsősorban felvidéki gyökerű hölgyek és urak, akiket a Benes dekrétumok következtében telepítettek át Magyarországra. Az induláskor az volt a fő cél, hogy minél több kapcsolatot próbáljanak létrehozni a magyarországi és a külhoni magyarok között. Az elmúlt harminc évben Halzl József elnök úr vezetésével két fókuszra koncentrált a szövetség, ami ma is meghatározza a tevékenységét. Az egyik az, hogy a külhonban minél több magyar család válasszon magának szülőföldi magyar iskolát, ebben az irányban igyekszünk a szülőket meggyőzni, megerősíteni. A másik fő tevékenység, hogy különösen a középiskolás fiatalok számára minél több találkozási lehetőséget hozzon létre. A támogatóknak köszönhetően évente mintegy nyolcvan program, köztük táborok, tanulmányi vetélkedők, diákutaztatási programok, különböző vezetőképző konferenciák, amelyek megvalósulnak a szövetség égisze alatt, közel százezer, zömmel fiatal embert érnek el – tájékoztatott Csáky Csongor elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában